Geschreven op 10 augustus 2014 door Bert Brontsema

HODO 1 - ZUIDWOLDE 1 = 4-2

Ruimtelijke desorganisatie en coördinatie breken Zuidwolde op

Min of meer als vanouds was het treffen tegen HODO de ouverture van het seizoen.

Na 30 minuten stond ZUIDWOLDE met 4-0 achter en leek een regelrechte debacle in de donkere lucht te hangen. Opgemerkt moet worden, dat de 4 treffers van HODO bepaald niet tot stand kwamen via “eigen gecreëerde” kansen. Zuidwolde gaf zoveel ruimte weg, dat de HODO-goals als rijpe en simpele appels achter doelman Niels Schipper belanden.

Niet alleen verdedigend, maar ook aanvallend ging Zuidwolde bepaald niet slim om met de aanwezige ruimtes. Op de momenten, dat de ruimtes er aanvallend lagen werd gekozen voor een individuele actie. Kortom de coördinatie in het zowel aanvallend en verdedigend goed omgaan met ruimtes valt in de voorbereiding nog veel te leren voor de equipe van coach Geert Oosterloo.

Het moet gezegd worden, dat Zuidwolde bepaald niet bij de pakken neer ging zitten. Men herpakte zich en nog voor rust prikte Frans Capellen na een doorbraak via Steven Berghuis de 4-1 tegen de touwen. In de 2e helft kreeg Zuidwolde prima mogelijkheden om snel weer dichterbij te komen. Dit lukte echter pas in de 80e minuut door andermaal Frans Capellen

(4-2). De tijd was vervolgens te kort om nog meer treffers te scoren. Ook ontbrak het Zuidwolde aan het nodige geluk.

Na afloop werden er nog penalty’s genomen en daarin was Zuidwolde de sterkste. Goallie Jelle Verburg ontpopte zich daar bij als de “Tim Krul van Zuidwolde”. De penalty-serie werd door Zuidwolde met 4-3 gewonnen.

Slap begin Zuidwolde

HODO liet Zuidwolde het spel maken en leunde vooral op de counter. Desondanks had HODO een afschuwelijke communicatiefout tussen Martijn van Meurs en doelman Niels Schipper nodig om op voorsprong te komen. In de 5e minuut “schoot” Martijn van Meurs de bal hard en met name onzuiver terug op de ook niet geheel goed staande doelman Niels Schipper, zodat de bal onhoudbaar in de goal plofte (1-0). Een volkomen onnodige goal.

Zuidwolde geeft veel te veel ruimte weg

HODO kwam daarmee in een zetel terecht van de wedstrijd en kon feitelijk nog verder achteruit voetballen. Zuidwolde verdedigde daarentegen ook veel te ver van de tegenstander af en dit had in feite de volgende 3 doelpunten tot simpel gevolg. De 2-0 viel op die wijze in de 12e minuut. Tom Wielink kon heel gemakkelijk scoren. Geen Zuidwoldiger die hem dat belette.

De 3-0 viel op een soortgelijke wijze in de 23e minuut door Jarno Uiterwijk Winkel. Ook de

4-0 van Ferdy Tolman in de 30e minuut was een sjabloon van de voorgaande treffers. Een onnodige debacle leek te dreigen voor Zuidwolde. Kort na de 4-0 scoorde Frans Capellen na fraai voorbereidend werk van Steven Berghuis de 4-1. Dit was ook de ruststand

Zuidwolde staat in de 2e helft beter

In de rust werden de nodige wissels toegepast en dit kwam de ploeg van Zuidwolde ten goedr. Achterin speelde met name “youngmen” Tiemen Wegman een sterke partij en had enkele goede intercepties, waardoor HODO amper nog in het spel voor kwam. De kansen waren nagenoeg uitsluitend voor Zuidwolde, doch het geluk was niet met de roodzwarten.

Koert Bouman en rechtsback (?) Peter Nijboer kregen goede mogelijkheden om te scoren.

In de 60e en 62e minuut leken Koert Bouman en Bastin Steenbergen te gaan scoren. De punter van Koert Bouman miste voldoende kracht en de inzet van Bastin Steenbergen ging net voorlangs de goal van HODO. Wessel Buning had tot 2x toe de pech, dat de doelman van HODO nog kon redden. Uiteindelijk wist Frans Capellen in de 80e minuut alsnog te scoren Eindstand 4-2.

Penalty-killer Jelle Verburg

Doelman Jelle Verburg wist in de penalty-serie 2 penalty’s te stoppen en zorgde daarmee voor een 4-3 winst in de strafschhoppenserie. Voor Zuidwolde scoorden: Martijn van Meurs,

Steven Berghuis, Mathijs Capellen en Frans Capellen (met een echte “Panenka”). Wessel Buning mist als enige bij Zuidwolde een strafschop.