AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

Geschreven op 24 december 2017 door Bert Brontsema

PROTOS WEERING Toernooi - MSC overtuigende winnaar

PROTOS WEERING Toernooi - MSC overtuigende winnaar

Zuidwolde en ZZVV ook naar kwartfinale

De voorronde van het PROTOS WEERING-toernooi in de Wessels Boerhal te Zuidwolde werd overtuigend gewonnen door het Meppeler MSC. Met 3 x winst en 1 gelijkspel en een doelsaldo van 16-1 viel op het behalen van de 1e plaats door de Meppelers niets af te dingen. Interessant was het duel om de 2e en 3e plaats. De 2e plaats gaf sowieso recht op plaatsing voor de kwartfinale, maar ook een 3e plaats kon (op basis van een goed doelsaldo) nog recht geven op plaatsing voor de kwartfinale. De beide Zuidwoldiger teams (ZUIDWOLDE en ZZVV) waren hiertoe de vooraf ingeschatte kandidaten. In de praktijk bleek dit ook het geval te zijn.

Avereest – Zuidwolde

Het openingsduel voor Zuidwolde in de 41ste editie van het Protos Weeringtoernooi thuis in de Wessels Boerhal was tegen 4e klasser Avereest uit Balkbrug. Wilde Zuidwolde sinds lange tijd weer eens een ronde verder komen, dan moest het deze editie gebeuren. Zonder andere tegenstanders te kort willen doen, was dit geen erg lastige poule. Mede gezien poules in Hoogeveen en Dedemsvaart, die veel zwaarder oogden,

Zuidwolde maakte direct zijn intenties duidelijk; een reguliere overwinning met een goed doelsaldo. En zo geschiedde; Stef Raben ontpopte zich als een goede zaalvoetballer; hij was het Dreh- und Angelpunkt van de VV Zuidwolde; rustig aan de bal, goed overzicht, geen balverlies of andere gekke dingen. Al na een paar minuten opende hij de score (0-1) via een schier onmogelijke bal bijna vanaf de achterlijn.

Naast Stef is ook Stefan Liezen een kundige en gedreven zaalvoetballer die over een hard schot beschikt. Hij maakte de 0-2. Na een aantal gemiste kansen bepaalde Mark van de Beld het derde doelpunt voor Zuidwolde via, hoe kan het anders, andermaal een afstandsschot (0-3). Steven Berghuis deed ook een duit in het zakje en met een harde droge knal vanaf links bepaalde hij de einduitslag (0-4).

Hierna en tussendoor kreeg Zuidwolde voortdurend kansen op meer en was het een wonder dat het uiteindelijk eindigde in maar een 0-4 uitslag, waar een 0-10 ook niet raar gestaan had. Maar goed, een goed begin is het halve werk.

Het onderlinge duel tussen ZUIDWOLDE en ZZVV was voor beiden het 2e duel op deze avond.  ZZVV opende furieus en al in de 3e minuut lag de bal achter keeper Jelmer Timmer in het doel. Deze was ver uit zijn doel gekomen bij de zijlijn en daardoor kon Paul Bos in 2e instantie scoren (1-0), na eerste redding op de lijn door een veldspeler. ZZVV ging vrolijk verder met aanvallen; in de 5e minuut een strak schot van Sander Hartman dat goed gepareerd werd door Timmer. De corner leverde niks op. In de 6e minuut het eerste wapenfeit van Zuidwolde; het kroop iets uit zijn schulp, maar het schot van Mark van de Beld werd gekraakt. In de volgende aanval van ZZVV werd de verdediging van Zuidwolde dolgedraaid, maar de beoogde intikker van Hartman leverde weer net geen goal op. Timmer redde andermaal. Zuidwolde rechtte zijn rug en ging iets meer aan aanvallen denken. Een hard schot van Stefan Liezen werd goed gekeerd door oud-Zuidwolde keeper Jelle Verburg. Een paar minuten later was er een schot van Frans Capellen dat via een ZZVV-been tegen het plafond belandde. Vrije trap voor Zuidwolde en Stefan Liezen ging over rechts op avontuur richting de achterlijn. Uit een bijna onmogelijke hoek loste hij een schot dat wonderwel in het doel belandde (1-1). Vervolgens ging het initiatief weer naar ZZVV. Martijn Reinink kwam door via links en het scheelde weinig of het was 2-1. Resultaat, weer een corner voor ZZVV dankzij de redding van Timmer. ZZVV had veel corners, maar haalde daar (te) weinig rendement uit. Frans Capellen was in een volgende aanval wat aan het goochelen met de bal over rechts en zijn verdekte schot eindigde tot ieders verbazing naast Verburg op de paal. In de allerlaatste seconden kreeg Bram Otten van ZZVV nog een grote kans, maar hij kon de 2-1- niet binnen tikken na een mooie dieptepass op hem. De laatste 5 minuten vond Zuidwolde het trouwens wel welletjes. Ze konden ook rekenen en met de wedstrijd tegen DOS’63 nog in het vizier konden ze op 7 punten komen. Na een spannend duel eindigde dit duel in een gebroederlijk gedeelde 1-1 eindstand. ZZVV kreeg wel iets meer kansen, maar beide teams konden met dit resultaat leven. ZZVV had in haar 1e duel verdienstelijk gelijk gespeeld tegen uiteindelijk winnaar MSC (1-1).

ZUIDWOLDE had haar 1e duel tegen AVEREEST met duidelijke cijfers (4-0) gewonnen. Nadat echter ZUIDWOLDE haar 3e duel tegen MSC met 3-0 had verloren, leek ZZVV met nog 2 relatief gemakkelijke tegenstanders (AVEREEST en DOS'63) af te stevenen op het behalen van de 2e plaats en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinale. Zeker ook nadat ZZVV haar 3e duel tegen DOS'63 overtuigend won (4-0).

Sleutelduel ZZVV - AVEREEST bepalend voor de eindrangschikking

In het voetbalspel kan het balletje soms raar rollen. In de laatste 2 wedstrijden leek de eindrangschikking al "gemaakt te zijn". Onderschatting was misschien wel het beste woord voor het duel tussen ZZVV - AVEREEST. ZZVV kwam in dit duel al vroeg op een 1-0 voorsprong en het leek dan ook gelopen koers. ZZVV kreeg ook meerdere kansen om de voorsprong te vergroten, maar met name de AVEREESTER-doelman groeide in de wedstrijd door met prima reddingen doelpunten te voorkomen. Het (zelf)vertrouwen van de Avereester doelman vonkte over naar zijn medespelers en tot ieders verrassing kwam AVEREEST zowaar op een 2-1 voorsprong. ZZVV moest dan ook de hele trukendoos opengooien. In een wanhoopslotoffensief wist Mathijs Capellen circa 20 seconde voor tijd alsnog een gelijkspel voor ZZVV uit het vuur te slepen.

Zuidwolde – MSC

Na 2 wedstrijden stond Zuidwolde op 4 punten, eigenlijk zoals een beetje gehoopt. De derde wedstrijd tegen Justin Benjamins en co hoefde niet gewonnen te worden om naar de kwartfinale te geraken. Echter ZZVV had laten zien dat MSC niet zo sterk was als voorheen en Zuidwolde rook toch zijn kans en hoopte op een stuntje. Helaas zat dit er geen moment in. MSC kwam al vroeg op voorsprong en bouwde die geleidelijk uit. Zuidwolde had weinig in de melk te brokkelen en spaarde wijselijk zijn krachten voor de laatste alles of niets wedstrijd tegen het reeds uitgeschakelde DOS’63. Deze wedstrijd maar gauw vergeten lijkt me. Einduitslag 0-3.

ZUIDWOLDE pakt de 2e plaats

Door de remise tussen ZZVV en AVEREEST gloorde er ineens nieuwe kansen voor ZUIDWOLDE voor rechtstreekse plaatsing naar de kwartfinale. ZUIDWOLDE moest daarbij echter wel winnen van DOS'63. De "Drogteropslageners" kwamen gemotiveerd uit de startblokken en hadden bij AVEREEST gezien, dat een verrassing tot de mogelijkheden behoorde. DOS'63 nam ook nog eens verrassend een 0-1 voorsprong. Echter kort daarop scoorde Steven Berghuis met wellicht de mooiste goal van de avond de 1-1. Mathijs Steenbergen zorgde via een fraaie intikker voor de 2-1 en in de slotseconden scoorde Mathijs Steenbergen al koppend de 3-1 tegen de touwen. Zuidwolde eindigde daardoor op de 2e plaats.

 

Afbeeldingen bij dit bericht

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ