Geschreven op 11 oktober 2020 door .

Zuidwolde – LAC Frisia 1883 = 1-0 (1-0)

Sterke teamprestatie

In een troosteloze ambiance (wel regen, geen publiek) heeft de VV Zuidwolde zich knap gerevancheerd voor de vorige ontmoeting in januari dit jaar tegen het uiterst sportieve LAC Frisia uit Leeuwarden, toen vrij kansloos werd verloren. In een wedstrijd waarin ook veel meer gescoord had kunnen worden, wist Zuidwolde via een doelpunt in de eerste helft uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Zoals wel vaker is de tegenstander wellicht voetballend iets beter, maar win je uiteindelijk wel. Zuidwolde hanteert de tactiek met 5 verdedigers en 2 snelle aanvallers, waarbij de  middenvelders goed mee opkomen. Zoals Oranje op het WK in 2014 in Brazilië. Met Robben (Frans Capellen) en Van Persie (Tom Buijtendorp) vice versa. Aangevuld met een goede keeper kun je het zo een tegenstander knap lastig maken blijkt maar weer.

De opening was duidelijk voor de gasten; door geklungel in de verdediging van Zuidwolde volgde er een strak schot door smaakmaker Abubakar Suma dat net over ging en vervolgens kwam LAC oog in oog met keeper Sjors van der Weide, maar het schot ging net naast.
Na een kwartier was er de eerste aanval van de thuisploeg. Frans Capellen krulde de bal mooi in de hoek na een pass van Sven Cazemier, maar de keeper kon er nog net bij. Direct daarna was er een voorzet van Tom Buijtendorp strak voor het doel en Frans Capellen tikte de 1-0 binnen. Dat was op dat moment wel iets tegen de verhouding in. Na 20 minuten was er een misverstand in de verdediging van LAC, maar Frans Capellen, nu op de linkerflank, stond alleen tussen de geel-zwarten in en moest zelf schieten; net over helaas. LAC kreeg diverse corners maar door onder meer goed keeperswerk van Sjors van der Weide kwam hier (nog) weinig gevaar uit. Na een half uur viel bijna de 2-0. Een voorzet van Nico Schulting vanaf de achterlijn richting Tom Buijtendorp en die kon vrij inschieten. Maar helaas recht op de keeper af. Bij de volgende aanval werd binnen de 16 meter Sven Cazemier ten val gebracht, maar scheidsrechter Jan de Jong (toch in het rood-zwart gekleed) deed net of zijn neus bloedde. LAC had hierop nog een schot van rechts van wederom Suma, maar de redding van Van der Weide was goed. De daaruit ontstane corner, al de vierde in de eerste helft, zorgde voor spektakel. Het eerste schot van LAC ging op de linkerpaal en uit de rebound was er een schot op de lat. De derde inzet werd gestopt door de keeper. Pech voor LAC!
Uit de volgende counter van Zuidwolde via Frans Capellen die er rap vandoor ging over de vleugel en een hoge voorzet afleverde, moest deze ineens uit de lucht genomen worden door Tom Buijtendorp. Helaas ging zijn inzet net naast. Steven Berghuis was weer ouderwets op dreef en ging ook mee naar voren. Via diens voorzet knalde Sven Cazemier op de buitenkant van de paal. Nico Schulting gaf nog een mooie steekpass door het midden op Tom Buijtendorp, maar de witte reus in het doel was een tel eerder bij de bal.

Na rust volgde de eerste aanval van Zuidwolde. Via een lange trap van keeper Sjors van der Weide op Frans Capellen die de bal knap controleerde en opzij legde voor Sven Cazemier, maar zijn schot ging voorlangs. Nico Schulting gooide alle schroom van zich af en soleerde over het middenveld, maar de zuiverheid bij zijn schot ontbrak helaas. LAC voetbalde ook goed mee, maar de nauwkeurigheid voorin bij hun ontbrak deze middag. Er was vervolgens een counter van Zuidwolde opgezet door Steven Berghuis via Martijn Spijkerman die goed voorzette op Frans Capellen. Maar in kansrijke positie ging de bal net naast. Sven werd bij een volgende aanval onderuit gelopen en kreeg een vrije trap op 20 m. Frans Capellen trapte de bal over de grond in de rechterhoek. Maar deze werd door een uiterste krachtinspanning tot hoekschop verwerkt. Met nog dik 10 minuten te gaan werd er een corner genomen door Steven Berghuis. Achterin kopte Mathijs Steenbergen de bal terug en volgde er een omhaal van Frans Capellen. Maar deze miste zuiverheid en ging richting het publiek op de parkeerplaats. De laatste minuten in de stromende regen speelde LAC alles of niets en ze waren een paar keer dichtbij een goal, maar het bleef bij de 1-0. Zuidwolde mocht hiermee niet klagen, maar daarmee moet toch ook de goede teamprestatie niet tekort gedaan worden. Het lijkt ook wel dat sommige (jonge) spelers vrijer en beter voetballen zonder publiek.

Opstelling. Sjors van der Weide, Frans Capellen, Mathijs Steenbergen, Sven Cazemier, Nico Schulting, Joris de Roo, Tom Buijtendorp (Martijn Spijkerman), Steven Berghuis, Mark van de Beld, Ralph Zantinge en Mitchell Krikken.