Geschreven op 28 december 2016 door Bert Brontsema

ZUIDWOLDE net niet door in PROTOS-WEERING-toernooi

Zuidwolde levert spectaculaire duels

Voorafgaande aan deze pouleronde van het befaamde PROTOS-WEERING-toernooi gaf niemand "een cent" voor de kansen van ZUIDWOLDE. STAPHORST en ZZVV werden toch wel als favorieten gezien, met VITESSE'63 uit KOEKANGE (verrassende poulewinnaar van het JAN BRALTEN-zaalvoetbaltoernooi in Meppel) als gevaarlijke outsider.

Het liep allemaal wat anders dan dat iedereen verwacht had. ZUIDWOLDE leek zich in haar laatste duel tegen VITESSE'63 verrassend als de nr. 2 in deze pouleronde rechtstreeks te gaan plaatsen voor de kwartfinale. Eén minuut voor tijd stond ZUIDWOLDE met 1-2 voor.

In een "alles of niets-offensief" inclusief een "vliegende kiep" wist "Vitessenaar" Johnny Schuttevaar in de laatste minuut alsnog de gelijkmaker te scoren voor VITESSE'63. De tijd was daarna voor Zuidwolde te kort om alsnog een winnende goal te scoren en zich daarmee te plaatsen voor de kwartfinale.

Bij het opmaken van de balans over 20 verschillende sporthallen in Drenthe en Overijssel bleek uiteindelijk, dat ZUIDWOLDE 1 doelpunt te kort kwam om zich bij de groep "van beste derden" te plaatsen voor de kwartfinale. Ondanks dit zure gevoel kon Zuidwolde terugkijken op een goed gespeelde toernooironde.

ZUIDWOLDE verrast STAPHORST (3-2 zege)

Staphorst had haar 1e wedstrijd tegen PESSE met 2-0 gewonnen, dankzij 2 treffers van hun belangrijkste man: Camiel Fidom. In de 3e wedstrijd van deze toernooironde kwam ZUIDWOLDE voor het eerst binnen de krijtlijnen tegen de absolute favoriet: STAPHORST. Zij gingen waarschijnlijk te laconiek dit duel in en verwachte ZUIDWOLDE simpel aan de kant te kunnen schuiven. Dit bleek uiteindelijk een absolute misvatting. STAPHORST kwam na 10 minuten nog wel op voorsprong, maar nog geen minuut later scoorde Stefan Liezen - op aangeven van Mark v.d. Beld - de gelijkmaker. In de 19e minuut leek STAPHORST de wedstrijd te beslissen door opnieuw op voorsprong te komen. Een incident in de 21e minuut zorgde echter voor de totale ommekeer in deze wedstrijd. ZUIDWOLDE kwam toen via een strafschop van Stefan Liezen (na een handsbal) langszij (2-2). Twee minuten later zorgde Stef Raben - na een sublieme actie van Stefan Liezen - voor de 2-3.

Als een aangeslagen bokser trachtte STAPHORST met Camiel Fidom als "een vliegende kiep" alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Zuidwolde gaf echter geen krimp en begon derhalve zeer goed aan dit toernooi. 3 punten in de pocket.

ZUIDWOLDE - ZZVV eindigt in 1-1/treffer Mark v.d. Beld

Het Zuidwoldiger onderonsje eindigde uiteindelijk in een terechte puntendeling. ZZVV had haar eerste duel tegen VITESSE'63 verrassend met 1-0 verloren en moest dit duel tegen ZUIDWOLDE feitelijk winnen om zich alsnog in een goed perspectief te kunnen plaatsen voor de volgende ronde.

Het was echter Zuidwolde, dat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. "Echte Rooie" Mark van de Beld verraste doelman Jelle Verburg in de 5e minuut met een verraderlijk schot (1-0). Vervolgens trok ZZVV het initiatief steeds meer naar zich toe, zonder echter grote kansen te krijgen. In de slotfase van dit duel kwam er alsnog "reuring in de tent". Eerst miste Stefan Liezen in de 18e minuut een grote kans om de voorsprong van Zuidwolde te vergroten. Kort daarop leek aan de andere kant Paul Bos namens ZZVV te scoren, maar ook hij miste ternauwernood. In de 20e minuut viel alsnog de gelijkmaker door een treffer van Martijn Reinink (1-1). In een bloedstollende slotfase kregen beide teams de nodige kansen, waarbij doelman Jelmer Timmer zich onderscheidde met enkele prima reddingen. Desondanks kreeg ZUIDWOLDE via Frans Capellen in de slotseconden nog de beste kans om de wedstrijd voor Zuidwolde te beslissen. Echter ook hij trof geen doel meer. Eindstand 1-1.

ZUIDWOLDE - PESSE (2-2). Zinderende slotfase

Opnieuw een wedstrijd, waarbij eenieder op "het puntje van de stoel zat". Voor ZUIDWOLDE was het belangrijk om dit duel te winnen. Simpel zou dat zeker niet worden, want de Pessenaren hadden hun beide voorgaande duels slechts nipt verloren tegen respectievelijk STAPHORST (2-0 verlies) en VITESSE '63 (2-1 verlies).

In dit duel bleek, dat ZUIDWOLDE een echte afmaker miste. Kansen op de overwinning waren er voldoende. Voor het eerst in deze poulerond kwam ZUIDWOLDE in de 8e minuut op een achterstand te staan (0-1). ZUIDWOLDE toonde vervolgens veerkracht en kreeg kansen op de gelijkmaker.  Deze viel echter pas in de 18e minuut (kopgoal Stefan Liezen

1-1). In de slotminuten gebeurde er vervolgens van alles. Zo leek het ene moment 2-1 voor Zuidwolde te worden, maar werd het in het andere moment plotsklaps 1-2 in het voordeel van Pesse te worden. ZUIDWOLDE  leek verloren, maar in de slotseconden scoorde Steven Berghuis alsnog de meer dan verdiende gelijkmaker (2-2). De uitslag van dit duel betekende eigenlijk geen puntwinst, maar 2 punten verlies voor Zuidwolde. Bij winst was Zuidwolde op dat moment geplaatst voor de volgende ronde.

VITESSE '63 - ZUIDWOLDE (2-2). Op het puntje van de stoel

Voorafgaande aan dit duel had Vitesse'63 een wedstrijdpunt meer dan Zuidwolde. De Koekangers hadden hun duels tegen ZZVV (1-0) en PESSE (2-1) gewonnen. Hun 3e duel tegen STAPHORST verloor het uiteindelijk royaal met 8-3. "Big Man" in dat duel was toch weer Camiel Fidom. De wedstrijd STAPHORST - VITESSE'63 werd feitelijk in de aanvangsfase beslist toen de Staphorsters al snel op een 3-0 voorsprong kwamen. Via een "Kamikaze-tactiek" (inzetten van een "vliegende kiep") kwam VITESSE'63 nog weer terug op 3-2 en een 4-3 achterstand. Juist op het moment dat de gelijkmaker verwacht werd stond Camiel Fidom op en scoorde de belangrijke 5-3. Het verzet van VITESSE '63 was daarmee gebroken en uiteindelijk won STAPHORST dat duel met 8-3.

ZUIDWOLDE moest dus het duel tegen VITESSE '63 derhalve winnen en leek dit ook te gaan realiseren. In de 12e en 14e minuut scoorde Stefan Liezen de 0-1 en de 0-2. Zuidwolde leek op rozen te zitten. VITESSE'63 toonde echter veerkracht en ging vol risico op zoek naar minimaal de gelijkmaker. Opnieuw ging men met "een man-meer"(vliegende kiep) spelen en feitelijk te vroeg volgde in de 15e minuut de zgn. aansluitingstreffer (1-2). Echter met een fantastisch keepende doelman Jelmer Timmer leek ZUIDWOLDE de zege over de streep te trekken. Totdat in de slotseconden Johnny Schuttevaar alsnog een gaatje wist te vinden en daarmee een gelijkspel uit het vuur wist te slepen voor VITESSE '63 (2-2).

Door deze uitslag plaatste VITESSE'63 zich (achter winnaar STAPHORST) als de nr. 2 voor de kwartfinale van het PROTOS-WEERING-toernooi. ZUIDWOLDE kwam net 1 doelpunt te kort om zich stuntend te plaatsen voor de kwartfinale.

Echter niet getreurd, want menig "Zuudwoldiger" heeft zich zeer goed geamuseerd op deze voetbalavond.