Geschreven op 30 december 2018 door Bert Brontsema

Zuidwolde uitgeschakeld in P/W-toernooi

In de weer ouderwets goed gevulde sporthal het Activum te Hoogeveen is Zuidwolde er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale, dan wel de tussenronde van het prestigieuze Protos Weeringtoernooi.

Protos - Zuidwolde = 2-0

Beide teams speelden vooral om niet te verliezen en daarmee een goede uitgangspositie te creëren voor een goed vervolg in deze ½-Finale. De wedstrijd wilde dan ook moeilijk op gang komen en de kansen in dit duel waren dan ook op de vingers van één hand te tellen. De eerste echte kansen waren voor Zuidwolde, maar de snelle Tom Buijtendorp had in de 10e en 11e minuut zijn vizier net niet scherp genoeg afgesteld. Kort daarop had Zuidwolde-doelman Sjors van der Weide twee prima reddingen. In de 16e minuut kwam Protos op een 1-0 voorsprong. Deze treffer kwam in de counter - na balverlies - tot stand. Zuidwolde moest in de achtervolging en kreeg ook goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar inzetten van Steven Berghuis en Stefan Liezen troffen net geen doel. In de slotfase zette Zuidwolde een extra aanvaller in (Martijn Spijkerman) ten koste van eigen doelman Sjors van der Weide. Deze zet pakte echter verkeerd uit en in de slotseconden wist Protos nogmaals te scoren (2-0). Door dit verlies was deze ½-finale ronde voor Zuidwolde feitelijk al gespeeld.

Zuidwolde - Bergentheim = 1-1

Dit duel was de 3e wedstrijd van deze avond en voor Bergentheim haar eerste wedstrijd. Zuidwolde deed er alles aan om het verlies tegen Protos weg te spoelen door een goed resultaat neer te zetten tegen Bergentheim. Nadat Sjors van der Weide in de 2e minuut met een prima reflex een treffer van Bergentheim voorkwam, begon Zuidwolde steeds beter te spelen. Kansen voor Steven Berghuis (2x) en Stefan Liezen leverden echter aanvankelijk geen treffer op. In de 7e minuut van deze wedstrijd veerde het Zuidwoldiger-publiek op toen Steven Berghuis - na een assist van Stef Raben - de doelman van Bergentheim verraste. De bal ging net voldoende over de doellijn (1-0). Er ontpopte zich vervolgens een levendige wedstrijd waarbij Zuidwolde iets meer kansen kreeg maar niet scoorde. In de slotfase speelde Bergentheim alles of niets en kreeg plm. 3 minuten voor het einde van dit duel loon naar werken (1-1). De wedstrijd kon vervolgens nog alle kanten op, waarbij Stefan Liezen nog de beste kans had op een winnende treffer. Zijn inzet teisterde de onderkant van de lat. Zuidwolde had in dit duel wellicht meer aanspraken op een zege dan Bergentheim, maar schoot met dit gelijkspel absoluut niets op.

Zuidwolde - Nieuw Buinen = 1-4

Na het duel tegen Bergentheim waren de 2 resterende duels voor Zuidwolde duels om des keizersbaard. In het duel tegen Nieuw Buinen was dit ook goed te zien en voelbaar. Bij Zuidwolde ontbrak de inspiratie, terwijl bij Nieuw Buinen juist nieuw elan voelbaar was. Men had haar 1e duel tegen Noordscheschut met royale cijfers verloren (0-4), maar in hun 2e duel herstelden de Nei-Buunsters zich knap door Protos op een duidelijk 0-4 nederlaag te trakteren. Met deze ingrediënten vooraf begon Nieuw Buinen dan ook gretig aan dit duel en kwam al in de 4e minuut op een 0-1 voorsprong. In de 9e minuut scoorde Nieuw Buinen opnieuw (0-2). In de 13e en 17e minuut werd deze voorsprong uitgebreid naar 0-4. Een debacle dreigde voor Zuidwolde, maar Zuidwolde herpakte zich toch enigszins en via Steven Berghuis werd de eretreffer gescoord. Eindstand 1-4.

Noordscheschut - Zuidwolde = 3-1

De absolute nr. 1 (Noordscheschut) van deze toernooironde in sporthal het Activum vormde het decor van de laatste wedstrijd voor Zuidwolde. Noordscheschut had in de voorronde en de kwartfinale-ronde geen enkele wedstrijd verloren en was overtuigend geplaatst voor deze halve finale ronde. Doordat Noordscheschut in de beide eerste ronden poulewinnaar was geworden, mocht men steeds in dezelfde sporthal spelen. Kort bij honk was dit gegeven toch wel een dubbel thuiswedstrijdgevoel voor Noordscheschut. Voorafgaande aan de wedstrijd Noordscheschut - Zuidwolde hadden de Schutters hun beide wedstrijden tegen Nieuw Buinen (4-0) en Bergentheim (3-2) gewonnen. Het moet gezegd worden, dat Zuidwolde - na de pittige nederlaag tegen Nieuw Buinen - een stuk beter voor de dag/avond kwam.

Noordscheschut kwam overigens wel vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong. Vervolgens kwamen zij in de 7e minuut op een 2-0 voorsprong, maar hieraan ging wel enigszins een handsbal vooraf. We zullen maar zeggen dat voor Noordscheschut het motto gold: das Glück der Tüchtigen. In de 10e minuut scoorde Stef Raben de aansluitingsgoal (1-2) en kort daarop leek diezelfde Stef Raben de gelijkmaker te scoren. Helaas leverde dit geen goal op. Nadat Noordscheschut een veldverwijzing kreeg en daardoor tijdelijk in ondertal kwam te spelen, ontspon zich een spannend duel, waarbij Zuidwolde de nodige kansen kreeg op de gelijkmaker. Deze viel echter niet in die fase. In de slotfase wist een volledig Noordscheschut nog een keer te scoren. Eindstand 3-1.

Noordscheschut werd met 12 punten (14-3 doelsaldo) de terechte winnaar van deze ½-finaleronde te Hoogeveen en plaatste zich daarmee direct voor de finale in sporthal Angelslo te Emmen. Nieuw Buinen werd 2e met 9 punten (doelsaldo 11-7) en heeft nog mogelijkheden om zich via de tussenronde te plaatsen voor de finale. Zuidwolde werd weliswaar laatste in deze ½-finale-ronde, maar kan terugkijken op een geslaagd gespeeld P/W-toernooi.

Na afloop was er allicht weer een uiterst sfeervolle muzikale afsluiting via dj Henri Vogelzang. Op de terugreis met de bus werden we nog geconfronteerd met een Politiecontrole ter hoogte van het BP-station te Hoogeveen. Het leek even billenknijpen te worden, maar dankzij een vooral krachtig en fronterend optreden van onze steward Jaap Zoer werd dit klusje vakkundig geklaard. Een ovationeel en muzikaal (+ tromgeroffel) eerbetoon van de supporters viel Jaap op de weg naar huis dan ook terecht ten deel. Al met al een zeer geslaagde avond.

Rest ons natuurlijk eenieder een goede jaarwisseling toe te wensen en we zien elkaar allicht op het Nieuwjaarstoernooi op zondag 6 januari a.s. om 10.30 uur op sportpark Woltingeslag.