AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

TALENT uut ZUUDWOLDE "Hier kom ik weg"

Geschreven op 10 juni 2018 door Bert Brontsema
TALENT uut ZUUDWOLDE

DAMIAN VAN DER HAAR..... IN HET VOETSPOOR VAN EEN LINKSPOOT

Dag                             :           Zaterdag 26 mei 2018

Tijdstip                        :           13.30 uur

Plaats van handeling  :           Terrein Sportpark Ceintuurbaan, Stadionplein 25, Zwolle, Veld 6

Voetbalwedstrijd         :           PEC Zwolle onder 14 jaar - Excelsior onder 14 jaar.

Temperatuur               :           een zeer zonnige en warme dag (plm. 28º graden)

De Toss en (natuurlijk) leiderschap

Om 13.30 uur vindt de toss plaats van deze wedstrijd. De captain van PEC Zwolle onder 14 jaar wint de toss en mag dus kiezen, welke helft van het veld PEC Zwolle onder 14 jaar het eerst wil verdedigen. Op zich niets bijzonders. Toch vindt er iets bijzonders plaats.

De captain van PEC Zwolle kiest niet zelf, maar overweegt - gelet op de zomerse en zonnige omstandigheden - wat de beste keus is. Hij neemt de tijd en overlegt / communiceert over grote afstand met zijn doelman, welk doel de doelman van PEC Zwolle onder 14 het eerst wil verdedigen. Vervolgens wordt de keus door de captain gemaakt. Excelsior onder 14 jaar trapt af… Het winnen van een toss is niet zomaar iets. De toss is een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Wedstrijden worden soms al bij de toss beslist. De toss is bepaald geen sinecure. Het duel begint eigenlijk al voordat de aftrap plaatsvindt.

Teamwork en leiderschap kwamen in dit duel al voor de aftrap duidelijk naar voren bij de captain van PEC Zwolle onder 14 jaar. Tijd derhalve voor een interview met deze leider/ captain en "driver", met "roots uut Zuudwolde"............. DAMIAN VAN DER HAAR.

Het interview vindt thuis plaats op maandagavond 28 mei 2018. Een interview, alwaar vanaf minuut 1 VOETBAL als Voorafje, Hoofdmenu en Dessert op de Menukaart staat.

Wie is Damian van der Haar

Ik ben 14 jaar en thuiswonend. Sport en dan in het bijzonder voetbal is mijn leven. Daar doe ik alles voor. Ik zorg, dat ik goede voeding krijg en dat ik bijtijds mijn rust neemt.

Moeder Seline beaamt dit. Damian doet dit vanuit zichzelf. Wij hoeven hem daartoe niet aan te sporen. Dat is een natuurlijk proces in hem.  Damian weet heel goed wat hij wil en wat goed is voor hem en wat niet.

Voetbal is je leven.....Vertel

Voetbal heb ik met de paplepel binnengekregen. De voetbalgenen zitten in de wederzijdse families. Het is een en al voetbal bij ons. Ook bij mijn zus en broertje. Allicht speelt het ook mee, dat mijn vader (Albert van der Haar) vele jaren op het hoogste niveau (Eredivisie) professioneel voetbal heeft gespeeld bij PEC Zwolle/ Willem Æ–Æ– (542 Caps en 41 doelpunten - redactie).

Zelf ben ik al op jonge leeftijd gaan voetballen bij JVZ/Zuidwolde. Op 6-jarige leeftijd (!!!!) ben ik voor het eerst gescout door SC Heerenveen. Voor mijn sociale ontwikkeling hebben we (mijn ouders en ikzelf) besloten om tot mijn 12e bij JVZ/Zuidwolde te blijven spelen. De betaalde voetbalorganisaties zijn echter wel steeds aan mij blijven trekken.

Op 9-jarige leeftijd kon ik kiezen tussen SC Heerenveen, FC Groningen en PEC Zwolle. Uiteindelijk heb ik gekozen voor PEC Zwolle, waarbij ik tot mijn 12e bij JVZ/Zuidwolde bleef voetballen en tevens van mijn 9e tot mijn 12 1x in de week ging trainen bij PEC Zwolle.

Hoe ging je voetbalontwikkeling verder

Bij JVZ/Zuidwolde ging ik vaak al vroegtijdig over naar oudere lichtingen/teams cq elftallen. Al op zeer jonge leeftijd speelde ik als benjamin bij de grote jongens op het grote veld. Ik kon dat fysiek, mentaal en emotioneel goed aan. Desondanks voelde ik op een zeker moment, dat ik stil stond in mijn voetbalontwikkeling. Dat irriteerde me en knaagde aan mij. Ik werd er niet plezierig onder. Ik wilde verder ... De rest is inmiddels geschiedenis. Ik ben vervolgens gaan spelen bij PEC Zwolle onder 12 jaar.

Welke gevolgen had dat - Support vanuit de familie

Naast het voetballen bij PEC Zwolle volg ik een HAVO-opleiding te Zwolle. Voor het hele gezin/familie had deze stap grote gevolgen. Voor mij persoonlijk ging ik ineens 4 à 5 per week gericht trainen + studeren in Zwolle. Dit vergde voor de hele familie een extra inspanning. Zowel moeder en vader/ zus en broertje/ opa en oma's moesten inspringen dan wel zich aanpassen aan mij. Het kost heel veel energie om alles binnen het hele gezin draaiende te houden. De support binnen onze gehele familie is fantastisch. Ik ben bijzonder dankbaar dat zij mij allen zo steunen. Ik realiseer me heel goed dat dit geen vanzelfsprekendheid is.

Hoe gaat het op school

Ik volg een HAVO-opleiding bij "Centre for Sports & Education (CSE)".  Deze school zit fysiek direct bij het MAC3PARK-stadion van PEC Zwolle. Dit is een soort topsporttalentenschool. Sport en School zitten dus direct bij elkaar. Deze combinatie van sport en studie in Zwolle is uniek in Nederland. Het unieke zit hem in het feit, dat ik ’s morgens train en ’s middags studeer. De sport komt dan wel op de eerste plaats, maar binnen de opleiding moet ik dezelfde stof doornemen als andere reguliere jongeren. Deze combinatie is pittig en vergt een strakke discipline van me, maar dat kan ik goed aan.

Terug naar het voetballen - welke positie speel je

Ik speel momenteel linker centrale verdediger. Het liefste speel ik echter op het middenveld. Ik heb gewoon steeds een drive naar voren. Aanvallend denken en spelen zit toch wel nadrukkelijk in me en ik hoop me daarin in de toekomst verder te mogen ontwikkelen.

Wie is je trainer

Nico Haak is de trainer. Ik leer heel veel van hem. Verder bestaat de technische staf uit:

Mark Looms               :           assistent-trainer

Vincent het Lam         :           Team-begeleider

Nathan van der Kolk  :           Assistent-scheidsrechter

Bennie van der Linde :           Verzorger

Etiënne Stomp            :           Keeper-trainer

Wat zijn je sterke punten

1.         Ik heb een goed inzicht. Zie de ruimtes goed.

            Tijdens de wedstrijd tegen Excelsior kwam dit nadrukkelijk naar voren, toen Damian in de 33e minuut met een schot van circa 40 meter afstand bijna de Excelsior-doelman verraste (redactie)

2.         goede passing.

            Tijdens de wedstrijd tegen Excelsior legde Damian met de nodige precisie een paar maal de bal met gevoel achter de Excelsior-defensie (redactie)

3.         Tweebenigheid (echter in aanleg linksbenig)

4.         Vrije trappen specialist;

5.         Goede lichaamslengte.

Linksbenigheid en vrije trappenspecialist. Een aardje naar zijn vaartje?

Tsja, mijn vader was ook linksbenig en had ook een goede en gevoelige vrije trap in zijn linkervoet. Kennelijk zit dat bij mij in de genen. Het is een kwaliteit van me. Ik besef mij terdege, dat beide onderdelen (linksbenigheid en vrije trappen) beslissend kunnen zijn in een wedstrijd. Ik train daar extra en intensief op.

Wat zijn je zwakke punten

Mijn voetenwerk kan nog wel verbeterd worden. Ik besteed daar - ook thuis - extra aandacht aan. Via Jacco van Olst heb ik loop-coördinatie-oefenstof meegekregen om mijn voetenwerk te verbeteren en verder te ontwikkelen. Bij ons achter het huis oefen ik daartoe dagelijks extra. Ik tracht deze specialismen verder in mijn systeem in te slijpen en in te weven. Het moet een automatisme en 2e natuur in me worden.

Wat zijn je ambities

Ik heb de ambitie om te slagen in het betaalde voetbal en wil het allerhoogste halen. Bij de categorie onder 13 jaar heb ik al eens bij  een voorselectie van het Nederlands Elftal onder 13 jaar gezeten. Dat heeft mij zeker een extra kick gegeven om het beste uit mij te halen. Ik wil gewoon de beste worden. Daar doe en laat ik alles voor. Ik besef echter ook, dat de daadwerkelijke kansen om uiteindelijk het betaalde voetbal te halen gering zijn. 80-90% valt uiteindelijk af. Het moet allemaal meezitten en ik moet zien blessures te voorkomen. Ik doe er echter alles aan om te slagen in het betaalde voetbal.

Op korte termijn speel ik komend seizoen voor PEC Zwolle onder 15, maar mijn ambitie is nu al om in het komende seizoen door te stromen naar PEC Zwolle onder 16 jaar. Ook hoop ik me vooral als middenvelder te mogen ontwikkelen. Ik heb gewoon een "drive" naar voren.

In de wedstrijd tegen Excelsior onder 14 is dit te zien. Gelet op de tactiek van Excelsior (2 spitsen) schuift Damian vanuit eigen gevoel als linker centrale verdediger regelmatig mee naar voren en is daartoe meerdere malen dreigend aanwezig. Hij durft te ondernemen en risico's te nemen.

Je kent geen (faal-) angst - omgaan met kritiek

Ik ben niet bang om fouten te maken. Van fouten kan ik alleen maar leren en beter worden. Kritiek maakt mij alleen maar beter.

Drive naar voren - Hoe zit het met het scorend vermogen

Ondanks mijn verdedigende positie heb ik dit seizoen 7 goals gemaakt. Vorig seizoen was ik met 12 goals de topscorer binnen ons elftal.

Je vader was topspeler bij PEC Zwolle. Is dat een last voor je?

Nee, dat is absoluut geen last voor me. Ik ben supertrots op wat mijn vader bereikt heeft in het betaalde voetbal. Hij is een voorbeeld voor me en ik wil hem zeker achterna. Ik streef ernaar om beter dan hem te worden.

Een leven vol voetbal. Heb je nog tijd voor omgang met vrienden in Zuidwolde.

Ja zeker. Ik heb nog heel veel contact met vrienden in Zuidwolde, zoals Thijs Fieten, Mike van de Berg en Sem v.d. Bosch.

Terug naar de wedstrijd

De wedstrijd PEC Zwolle onder 14 - Excelsior onder 14 eindigt in een 1-3 overwinning voor de Rotterdammers. In een gelijkwaardige partij en bij een ruststand van 0-0 komen de Kralingers kort na de thee in de 38e minuut vanuit een vrije trap op een 0-1 voorsprong. De verder overigens goed keepende PEC Zwolle-doelman ziet er niet helemaal goed uit. In het 5-metergebied is hij altijd beschermd en moet de bal gewoon wegstompen. Dit gebeurt echter niet, met als gevolg een tegentreffer.  In de 50e minuut valt min of meer de beslissing als EXCELSIOR onder 14 de 0-2 scoort. In de 65e minuut scoort PEC ZWOLLE de belangrijke aansluitingstreffer (1-2). De jacht op de gelijkmaker valt verkeerd uit voor PEC ZWOLLE. In de omschakeling weten de Kralingers kort voor tijd de beslissende 1-3 te scoren.

Reactie van de gewisselde Captain: Damian van der Haar.

Deze wedstrijd stond bij ons vooral in het teken van een slotwedstrijd van het seizoen, waarbij afscheid werd genomen van de vertrekkende spelers bij PEC Zwolle onder 14 jaar. Hun contract wordt niet verlengd. Zij kregen de hele wedstrijd speeltijd. Vandaar ook, dat ik gewisseld werd. Normaal ben ik altijd basisspeler. We verloren het duel vooral, doordat hun gemiddelde lengte groter was dan bij ons. Zij konden daardoor fysiek gemiddeld net iets meer brengen dan wij.

Wil je verder nog wat kwijt

Ja. Gaat sportpark Woltingeslag deze zomer ook dicht? Ik wil graag door blijven trainen/oefenen tijdens de vakantie en we wonen lekker dichtbij het sportpark.

Interviewer geeft aan te overleggen met Ome Jan Remmelts of er nog niet ergens een gaatje is, zodat Damian toch mooi kan blijven oefenen.

Tot slot

Wij wensen Damian in alle facetten van zijn leven heel veel succes toe en wij zullen zijn verrichtingen bij de PEC Zwolle nadrukkelijk volgen.

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ