AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

Voorbeschouwing Raptim 1 - Zuidwolde 1

Geschreven op 09 februari 2018 door Bert Brontsema
Voorbeschouwing Raptim 1 - Zuidwolde 1

Een prehistorische vondst? Een klappertandende voorbeschouwing

Ee iets andere voorbeschouwing dan te doen gebruikelijk, maar mogelijk toch met raakvlakken met het hedendaagse edele voetbalspel. Naar eerst nu bekend geworden schijnt er - volgens (een) onbevestigde bron(nen) - nabij rioolwaterzuiveringsstation Echten een prehistorische vondst te zijn gedaan. Aldaar schijnt - nogmaals via onbevestigde bron - een prehistorisch gebit + restanten van een prehistorisch schoeisel /klomp en een smurrie van een onbekende substantie te zijn aangetroffen. Ook schijnt een halfvergane stenen bal gevonden te zijn. Inmiddels zijn de bekende RUG (Rijksuniversiteit Groningen) - professoren Waterboer en Stapvoets ingeschakeld om ter plekke nader onderzoek te doen. Ook de regionale amateurarcheoloog Verbannen is inmiddels geraadpleegd. Het schijnt te zijn, dat met name het prehistorisch gebit nog in redelijk goede staat werd aangetroffen. Tevens schijnt in het gebit merktekens gevonden te zijn. Volgens de deskundigen zijn dit mogelijk met spijkerschrift ingeslagen Rune-tekens van een vroegere Neanderthaler. De volgende tekens schijnen er op gevonden te zijn: J.R.S..

De deskundige professoren menen dat de letter S. wel eens zou kunnen duiden op de vroegere woonstede Suthwalda (het huidige Zuidwolde). De amateurarcheoloog Verbannen geeft een mogelijk nadere precisering, dat het mogelijk zou kunnen gaan om een holbewoner uit de streek Schottershuizen. Ook in de restanten van een gevonden schoeisel/klomp? schijnen Rune-tekens gevonden te zijn. De Rune-tekens T.J.S. zijn daarbij gevonden. Andermaal de letter/teken "S" geeft een bevestiging van een duiding van de plaats Suthwalda.

De amateurarcheoloog Verbannen meent dat de initialen/ rune-tekens in dit schoeisel/klomp mogelijk een verwijzing kan geven naar het beroep van de drager van dit schoeisel/klomp. Het zou wellicht afkomstig kunnen zijn van b.v. een klompenmaker uit de prehistorie van Suthwalda/ Schottershuizen.

Daarnaast verwijst de halfvergane stenen bal allicht ook naar de prehistorie. Gelet op de vindplaats (rioolwaterzuiveringsstation Echten) zijn de professoren Waterboer en Stapvoets, alsmede amateurarcheoloog Verbannen de waterlopen (stroom- en beekdal)  in deze regio (Hoogeveense vaart, de Reest en de Stuw) nader gaan onderzoeken. Met de gevonden oudheidkundige voorwerpen zijn de geleerden uiteindelijk uitgekomen in de buurtschap Steenbergen. In vroegere tijden schijnt aldaar - volgens de geleerden -  "een (steen)groeve" geweest te zijn, alwaar in zomerse dagen de nodige feesten en partijen zijn geweest. Ook was het een locatie alwaar indertijd het nodige "spel en vreugde" gevierd werden.

Uit documenten is - aldus de professoren Waterboer en Stapvoets - naar voren gekomen, dat kennelijk in de romeinse tijd aldaar de bekende uitbater "Leonides" de sceptor zwaaide. De genoemde Steengroeve werd in de middeleeuwen voorzien van bebouwing en kennen we thans als "Steenbergerhoeve". Bij opgravingen nabij deze locatie zijn her en der ook de nodige vreemde kleine mini-holen gevonden. Gelet op de vorm en de ligging van deze mini-holen doet het denken dat hier mogelijk in oude tijden al een soort holen-voetbal heeft plaatsgevonden. Het zou de voorloper kunnen zijn van wellicht het huidige edele voetbalspel dan wel voetgolf. Over de gevonden aanwezige "smurrie" lopen de meningen wat uiteen. Vooralsnog wordt gedacht aan voeding en drank van een iets uit de hand gelopen lokale dorpsfeest. Hiertoe zal nog nader radiologisch, maar vooral bacteriologisch onderzoek worden gedaan.

Alles overziende zou ik bijna tot de conclusie komen, dat de "Rune-tekens": T.J.S. wel eens een verwijzing kon zijn naar een vroege voorouder van onze "Turbo Jans". De rune-tekens J.R.S. - waarbij de S een verwijzing schijnt (nogmaals schijnt te zijn) naar Schottershuizen - geven bij mij het signaal, dat er van oudsher maar één J.R. (familie) is op Schottershuizen. Kortom, nog vragen genoeg over deze interessante kwestie. Wordt mogelijk nog vervolgd.

Raptim 1 - Zuidwolde 1 "Venekloetenfeest" (afgelast)

Terug naar het heden. Beter gezegd naar de komende wedstrijd tussen RAPTIM 1 - ZUIDWOLDE 1. Tot afgelopen zondag leken de Coevordenaren af te stevenen op degradatie. Slechts 3 punten in 11 wedstrijden hadden de Coevordenaren tot afgelopen zondag behaald. Zo ineens kregen de Coevordenaren afgelopen zondag de geest en wist men de uitwedstrijd tegen de nr. 2 in de competitie: Dedemsvaart met duidelijke cijfers 1-3 te winnen. Het wedstrijdverslag lezende was de overwinning verdiend en beseffen de Coevordenaren inmiddels dat het 5 voor 12 is. Ook menen we gelezen te hebben dat de Dedemsvaarters kennelijk al met hun gedachten bij het carnaval waren. Aldaar genoemd: "het Venekloetenfeest". Maar goed, de winst voor RAPTIM was dik verdiend en dus is ZUIDWOLDE zeker gewaarschuwd voor een herboren RAPTIM.

Zuidwolde 4 - match tegen de Anninga's (speelt op kunstgras, gaat dus wel door)

Koploper ZUIDWOLDE 4 speelt zondag a.s. een thuiswedstrijd tegen de hekkensluiter in hun klasse: HOOGEVEEN 3. Voor zover bekend is HOOGEVEEN 3 de ploeg van de Anninga's, die ook een rijke geschiedenis hebben bij de vv ZUIDWOLDE. Kortom, een interessant potje derby-voetbal mogen we verwachten en wellicht kan ZUIDWOLDE 4 haar koppositie verstevigen, want.........

Zuidwolde 5 versus Balkbrug 2 (afgelast)

Want mede-competitie-elftalgenoot (zelfde klasse) ZUIDWOLDE 5 (FC ECHTEN) speelt een uitwedstrijd tegen de naaste concurrent van ZUIDWOLDE 4, t.w. BALBRUG 2. De ECHTEN komen na 3 december 2017 (wedstrijd DWINGELOO 5) voor het eerst weer uit de "winterstalling". We gaan ervan uit dat de Echtenaren weer fris op de groene tatami staan en dat ze wellicht voor een "winterstuntje" kunnen gaan zorgen.We duimen voor de Echtenaren.  De overige teams hebben zondag a.s. vrijaf.

Het bestuur van vv Zuidwolde wenst alle Zuidwoldiger teams voor komend weekeinde weer veel succes toe.

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ