AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

Voorbeschouwing SC Emmeloord 1 - Zuidwolde 1

Geschreven op 14 december 2019 door Bert Brontsema
Voorbeschouwing SC Emmeloord 1 - Zuidwolde 1

De snelste goal ooit in de clubhistorie van vv Zuidwolde?

Marco Schuldink in de voetsporen van ..... Nawaf Al Abed en Rooie Koos

Afgelopen weekeinde ging het bij Zuidwolde van hoogtepunt naar dieptepunt. Over het dieptepunt kunnen we kortaf zijn, dat was de forse nederlaag van Zuidwolde 1 tegen Lemelerveld 1 (0-6). Het hoogtepunt vond echter plaats op de vroege zondagmorgen, t.w. om 10:30:03:58 uur op veld 5 van sportpark Woltingeslag. Aldaar vond het duel plaats tussen FC Echten/Zuidwolde 5 - Uffelte 2. Niet zomaar een duel, maar een strijd om een plaats in de top van hun klasse. De Echtenaren stonden voorafgaande aan dit duel op de 4e plaats met 9 wedstrijden - 16 punten en het reserveteam van Uffelte stond op plaats 8 met 8 wedstrijden - 10 punten. Een regelrechte 6 punten-wedstrijd derhalve, want zou Uffelte 2 winnen dan kwam men mogelijkerwijs (inclusief een nog in te halen en te winnen wedstrijd) op eenzelfde puntentotaal als FC Echten. De Echtenaren roken echter het podium, want bij verlies van naaste concurrent Pesse 3 tegen DVSV 2 had men een podiumplek in het vooruitzicht. De Echtenaren kwamen dan ook uiterst gemotiveerd - zo vanuit de stallen - veld 5 opgerend en als jongvee net in het veld stond men te trappelen van ongeduld om te winnen. Het zat mee: Bij de toss verkreeg men de aftrap. Dus gelijk balbezit. Exact om 10.30 uur blaast de dienstdoende scheidsrechter Henk Bakker de wedstrijd tot een aanvang. Het geluid van het beginsignaal van dit duel van scheidsrechter Henk Bakker is nog niet verstomd of Marco Schuldink scoort na exact 3.58 seconden de openingsgoal voor het vijfde. Tegenstander Uffelte 2 ligt helemaal groggy op de grond en is deze klap in dit duel niet meer te boven gekomen. Na 90 minuten fluit scheidsrechter Henk Bakker de wedstrijd naar zijn einde. FC Echten heeft het duel na 90 minuten uiteindelijk gewonnen met 3-2, met dank aan de snelle en in dit duel feitelijk de beslissende goal van Marco Schuldink. We hebben de statistieken vanuit de clubhistorie nog eens nageslagen en volgens insiders was dit de snelste goal ooit in de roemrijke geschiedenis (vanaf 1947) van de vv Zuidwolde.

Marco Schuldink treedt hiermee wereldwijd in de voetsporen van niemand minder dan ........ Nawaf Al Abed. Wie zegt u? Ja Nawaf Al Abed. Wereldwijd schijnt deze 21-jarige spits van het Saoedische Al-Hilal op 7 november 2009 na amper 2 seconden te hebben gescoord. Nadien hebben we echter niet al te veel meer van hem gehoord.

Op landelijk (eredivisieniveau) komen we als snelste goal ooit uit bij de ons beter bekende naam van Koos Waslander, beter bekend als Rooie Koos. Op 20 maart 1982 scoorde hij namens NAC Breda na 8 seconden de 1-0 tegen PEC Zwolle (toen nog spelend met doelman Piet Schrijvers en ijzeren Rinus Israël). Koos Waslander begon zijn carrière bij Excelsior Rotterdam en via het Amerikaanse Fort Lauderdale Strikers, NAC Breda, PEC Zwolle, andermaal Excelsior en uiteindelijk DS'79 kwam hij tot 194 profwedstrijden, waarin hij 29 keer scoorde. Koos Waslander is op dit moment hoofdtrainer van het in de 3e klasse A Zuid zondag uitkomende RBC uit Roozendaal. RBC kwam gedurende de periode 1983/84 tot 8 juni 2011 uit in het betaalde voetbal. Na faillissement van de club vond heroprichting van de nieuwe amateurvereniging plaats op 2 december 2011. Vanuit de 5e klasse Zuid is men thans opgeklommen naar de top van de 3e klasse Zuid (thans gedeeld op de 1e plaats).

SC Emmeloord 1 - Zuidwolde 1

Beide teams spelen thans voor het 3e jaar op rij tegen elkaar in de competitie. In de voorgaande twee seizoenen speelden beide teams voor met name Zuidwolde belangrijke duels tegen elkaar. In het seizoen 2017/18 eindigden beide teams in de degradatie-gevarenzone. Binnen een tijdsbestek van 10 dagen werden beide wedstrijden (thuis en uit) tegen elkaar gespeeld. Beide duels eindigden in een 1-1 eindstand. Het eerste duel vond plaats op 10 mei 2018. Emmeloord kwam toen kort na rust op een 0-1 voorsprong door een goal van Rik Beekman. Lucky Zuidwolde kwam toen in de slotminuut langszij via een benutte strafschop van Stef Raben. 10 dagen later vond de return plaats op sportpark Ervenbos te Emmeloord. Met name Emmeloord had toen de punten en met name de winst het hardst nodig. Wouter van der Velden leek met zijn goal in de 38e minuut matchwinner te worden. Kort voor tijd knikte Mathijs Steenbergen de toen voor Zuidwolde zo belangrijke 1-1 tegen de touwen. Zuidwolde handhaafde zich door dat resultaat en Emmeloord moest vervolgens nog nacompetitie spelen en slaagde er uiteindelijk met verve in zich te handhaven in de 2e klasse.

Vorig seizoen kwamen beide ploegen elkaar opnieuw tegen. Emmeloord handhaafde zich toen met een 8e plaats gemakkelijk in de 2e klasse. Zuidwolde wist zich met een 11e plaats ternauwernood te redden in de 2e klasse. Beide duels werden toen gewonnen door SC Emmeloord. In de voor Zuidwolde (eerste competitiewedstrijd tegen Asser Boys werd afgelast) gespeelde eerste competitiewedstrijd werd op 30 september 2018 het uitduel met 4-1 verloren (doelpunten Emmeloord: Remco Jonkman, Mart Mathijssen, Brahim Boundati, Jeroen Sipma en voor Zuidwolde scoorde Frans Capellen). Op 17 februari 2019 won Emmeloord het duel op Woltingeslag met 1-2. Zuidwolde kwam nog op voorsprong door een goal van Stef Raben. Na de thee knalde Emmeloord binnen 7 minuten de illusies van Zuidwolde aan diggelen door treffers van Jeroen Sipma en Marc Loosman.

In het huidige seizoen vinden we Emmeloord terug op een 4e plaats en Zuidwolde op de 7e plaats in de 2e klasse K. Emmeloord is soweiso bezig met een sterk seizoen, want ook in de beker worden goede resultaten behaald. Recentelijk werd hoofdklasser HZVV met een 2-0 zege uit de beker geknald en afgelopen dinsdag 10 wonnen ze met 0-3 in Steenwijksmoer van Protos.

Wacker 4 - FC Echten/Zuidwolde 5

Na de euforie op de overwinning op Uffelte 2 wacht er komende zondag een Woldense derby voor de Echtenaren. In De Wijk wordt een duel gespeeld tegen Wacker 4. We duimen voor de Echtenaren.

De overige teams zijn vrij. Het bestuur van vv Zuidwolde wenst beide teams komende zondag weer veel succes toe.

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ