AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

Voorbeschouwing Zuidwolde 1 - FC Assen 1

Geschreven op 01 november 2018 door Bert Brontsema
Voorbeschouwing Zuidwolde 1 - FC Assen 1

Fulltime weekendvoetbal - de knuppel in het hoenderhok

Tijden veranderen, zo ook het voetballen. Het traditionele voetballen op uitsluitend zaterdag of zondag is aan het verdwijnen. Directeur Amateurvoetbal KNVB Jan Dirk van der Zee gooide recentelijk de knuppel in het hoenderhok met een uitdagende tekst:

Noppen dieper in het zand betreffende het zondagvoetbal.

Het zondagvoetbal en dan met name het zondagmorgenvoetbal staat behoorlijk onder druk. Niet dat dit nu te maken heeft met een geloof-of levensovertuiging. Nee - aldus Jan Dirk van der Zee - de wereld draait tegenwoordig om Netflix en YouTube en de consument/ voetballeden bepalen zelf wanneer hij/zij kijkt, speelt en geniet. Maar met zijn allen voetballen op alleen de zaterdag, dat gaat logistiek niet lukken. Op dit moment zijn er landelijk 960 zaterdagvoetbalverenigingen en 1580 zondagvoetbalverenigingen. Tja, als al die 1580 zondagverenigingen ook nog eens op de zaterdag gaan voetballen dan wordt het dringen geblazen op de wedstrijdvelden. Dat gaat zoals gezegd niet lukken.

Jan Dirk van der Zee is - vanuit zijn functie als Directeur Amateurvoetbal KNVB - nadrukkelijk in den lande / bij de verenigingen en leden zoekende om nieuwe impulsen te geven om de Voetbalsport toekomstbestendig Volkssport nr. 1 te houden. Hij komt daartoe met volgende ideeën:

1.         We blijven vasthouden aan zondagvoetbal;

2.         We mengen zaterdag- en zondagverenigingen door elkaar en maken één nieuwe gezamenlijke competitie (waarbij we rekening houden met verenigingen, die statutair vanuit geloofsovertuiging niet op zondag mogen spelen);

3.         Veel meer regionaal (zaterdag- en zondagcompetities) indelen, waardoor er minder gereisd hoeft te worden;

4.         We nemen afscheid van het traditionele zaterdag- en zondagvoetbal en gaan voor een veel vrijere competitievorm van meerdere (4) speeldagen (pupillenvoetbal op de zondag/ de vrijdagavond is voor de jeugd van 16, 17 en 18 jaar (op deze wijze kunnen we de jeugd iets bieden en binden en kunnen daardoor behouden blijven voor het voetbal). In sommige districten (west 1 of west 2) spelen de pupillen al op de zondag.

Komend weekeind is het volop weekendvoetbal bij de vv Zuidwolde. Vrijdagavond spelen het 45+-team, 35+-team en beide vrouwenteams een vol programma op diverse velden in de regio. De jeugd speelt natuurlijk op de zaterdag en op zondag spelen de seniorenteams. En, oh ja op de dinsdagmiddag spelen/ trainen de Old Stars op Woltingeslag. Inmiddels telt dit selecte groepje al 12 deelnemers en zijn er meerdere Old Stars, die ook de kicksen weer willen gaan onderbinden. Kortom; we gaan toe naar alle dagen voetballen. Mooi toch.

Zuidwolde 1 - FC Assen 1

FC Assen is in 1972 voortgekomen uit Sportclub Assen. Sportclub Assen vond zijn oorsprong in het jaar 1925.  Zoals gezegd werd de club in 1972 omgezet naar FC Assen. Anno 2018 is het de club uit met name de nieuwe woonwijk Kloosterveen. Met de komst en de uitbreiding van de woonwijk Kloosterveen is het steeds beter gegaan met de prestaties van de club. Qua ledenaantal ging men van 100 leden naar thans circa 650 leden. Prestatief is de club vanaf het seizoen 2006-2007 sterk verbeterd. In een tijdsbestek van pakweg 12 jaar promoveerde men vanuit de 6e klasse naar (afgelopen seizoen) de 1e klasse. Een prestatie van formaat. Na een 1-jarig verblijf in de 1e klasse keerde FC Assen overigens dit seizoen weer terug naar de 2e klasse. Zuidwolde en FC Assen speelden in de seizoenen 2012-2013 en 2013-2014 tegen elkaar. In het seizoen 2012-2013 won Zuidwolde het thuisduel met 2-1, dankzij een benutte strafschop van Martijn van Meurs en 1 goal van Frans Capellen. De tegentreffer werd gescoord door Marc Tepper. De uitwedstrijd werd een regelrechte Wet van Murphy-duel voor Zuidwolde. Alles wat mis kon gaan ging mis. Met een 7-2 nederlaag kwam Zuidwolde nog goed weg. Echter de laatste goal van de wedstrijd was de mooiste en werd gescoord door Mathijs Capellen. Een voorzet van broer Frans schoot hij in 1x vanaf 30 meter afstand in de bovenhoek. Een wereldgoal, zoals je die maar zelden ziet.

In het seizoen 2013-2014 wonnen beide teams hun thuisduel. De eerste wedstrijd vond plaats op Woltingeslag. De goals van Zuidwolde werden gescoord door Wessel Buning en Gerald Kreuze. Jeroen Bergsma zorgde de eretreffer namens de Assenaren.

Op 11 mei 2014 won FC Assen thuis met 2-1 van Zuidwolde. Deze zege bezorgde hun toen het kampioenschap in de 3e klasse. Marc Tepper en Björn Abiing scoorden namens FC Assen en Frans Capellen scoorde namens Zuidwolde. Na 4 seizoenen treffen beide ploegen elkaar zondag a.s. weer op Woltingeslag.

Ruinen-Derby voor Zuidwolde 2

Op de vroege zondagmorgen speelt Zuidwolde 2 om 10.00 uur een derby in en tegen Ruinen 2. Het betreft het duel tussen de nrs. 8 en 12 van de competitie.

Zuidwolde 3 versus reserveteam Havelte

Zuidwolde 3 heeft al bijna 1 maand niet meer gespeeld. Met 3 wedstrijden en 7 punten staat de ploeg van Sam de Gier op een keurige 5e plaats. Slechts 2 punten minder dan koploper SC Emmeloord 4.  A.s. zondag speelt Zuidwolde 3 een uitwedstrijd tegen het reserveteam van Havelte (de nr.7 van de competitie).

Zuidwolde 4 kopje onder in Erica

Verrassend mag de 3-1 nederlaag genoemd worden van Zuidwolde 4 tegen SC Erica 4. Komende zondagmorgen heeft Zuidwolde 4 alle gelegenheid om deze misstap recht te zetten. Gemakkelijk zal het niet worden tegen het reserveteam uit Schoonoord (KSC 2). Het betreft hier het prestigeduel van de nr. 3 tegen de nr. 4 in de competitie.

De Echten- Zuidwolde 5 scoren en winnen

Afgelopen zondag wisten de Echtenaren weer het net te vinden en stuurden de USV-ers uit Nieuwleusen met een 2-0 nederlaag huiswaarts. Komende zondag spelen De Echten een uitwedstrijd tegen naaste concurrent EMMS 4. Het betreft hier het duel tussen de nrs. 8 en 9 van de competitie.

Vrijdag Lady's night op Woltingeslag/bal na

Koploper vrouwen 1-team speelt vrijdagavond vanaf 19.30 uur op Woltingeslag 3 seriewedstrijden tegen respectievelijk VIOS O Vr 1, Raptim Vr 1 en Germanicus Vr 2.

Zuidwolde vrouwen 2-team (eveneens koploper) speelt vrijdagavond op sportpark De Baete te Ruinen 4 seriewedstrijden tegen respectievelijk Ruinen Vr. 2 (naaste concurrent met 1 punt achterstand), ZZVV Vr. 1, Noordscheschut Vr. 2 en Sleen Vr. 1.

Zuidwolde 35+ naar Bentinckspark

ZUIDWOLDE 35+ staat met 10 punten op een 4e plaats. De achterstand op koploper Dwingeloo 35+2-team is slechts 3 punten. Vrijdagavond speelt Zuidwolde 35+ belangrijke duels tegen De Weide 35+ (de nr. 2 in de competitie) en HZVV 35+ (de nr. 3 in de competitie).

Zuidwolde 45+ naar gemeentelijk sportpark De Wijk

Medekoploper Zuidwolde 45+ speelt vrijdagavond op het gemeentelijke sportpark De Wijk 2 duels tegen respectievelijk HZVV 45+2 (eveneens medekoploper) en SJO WIJC 45+. Weet Zuidwolde 45+-team a.s. vrijdagavond haar status te verbeteren? Hoe het ook zij: Vrijdagavond Lady's night en bal na in de voetbalkantine van vv Zuidwolde.

Het bestuur van vv Zuidwolde wenst alle Zuidwoldiger teams komend weekend veel succes toe.

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ