Geschreven op 21 mei 2018 door Bert Brontsema

SC Emmeloord 1 - Zuidwolde 1 = 1-1 (1-0)

Golden goal Mathijs Steenbergen

Het kan verkeren zei de volksdichter Bredero eens en zo geschiedde het op 1e pinksterdag 2018 op met name sportpark Ervenbos te Emmeloord. In deze spannende voorlaatste competitiedag waren met name Olyphia, SC Emmeloord en Zuidwolde vooral bezig om P/D-wedstrijden te ontlopen. Achteraf bezien kun je stellen, dat met name Olyphia en Zuidwolde andermaal over bijzondere mentale veerkrachten beschikten.

Allereerst hadden Olyphia-coaches Jannes de Lange en Ronnie Venema de lessen bij Zuidwolde goed begrepen en hadden hun ploeg - na de mokerslag op Woltingeslag (5-4 nederlaag tegen Zuidwolde) - mentaal weer goed op de rit gekregen in hun voorlaatste competitieduel tegen Heerde. De gifgroene thuisshirts werkten voor Olyphia in hun uitduel tegen Heerde vertrouwder dan de niet in hun systeem zittende kanariegele uitshirts. Zie daar, wat het gevolg was: in de 84e minuut scoorde Olyphia - hoe kan het ook anders op deze 1e pinksterdag - juist hun behendige teentjesman (Ron) Bethlehem de belangrijke 1-0 voor de Noordwoldigers. Chapeau voor de ploeg van Jannes de Lange en Ronnie Venema. Die voorsprong werkte waarschijnlijk als een mokerslag voor Zuidwolde door op sportpark Ervenbos te Emmeloord. Emmeloord was namelijk in de 38e minuut van de wedstrijd op een belangrijke 1-0 voorsprong gekomen. Zou dit de eindstand worden dan was Zuidwolde het kind van de rekening geworden. Het moet gezegd worden, dat Zuidwolde er in de 2e helft alles aan deed om de belangrijke gelijkmaker te scoren. De 1-0 achterstand werkte bepaald niet in het voordeel van Zuidwolde. Zuidwolde moest komen en Emmeloord kon op de counter spelen. Beide teams kregen kansen en op zeker moment leek de 2-0 voor SC Emmeloord eerder in de maak dan de 1-1 voor Zuidwolde. Tsja en dan hoor je ook nog dat Olyphia in de 84e minuut op een 1-0 voorsprong was gekomen. Het leek in de 84e minuut dan ook afgelopen te zijn voor Zuidwolde. Echter een wedstrijd duurt nog altijd 90 minuten.

Terwijl het publiek zich al had neergelegd op een 1-0 nederlaag voor Zuidwolde en dus een 1-0 zege voor SC Emmeloord toonde Zuidwolde ineens andermaal mentale veerkracht. Vanuit het niets werd Frans Capellen op de rechterflank de diepte in gestuurd. Zijn voorzet op maat kwam nabij de 2e paal op de plaat van de goed mee op gekomen Mathijs Steenbergen. Diens strakke Wesley Sneijder-achtige kopbal sloeg als een granaat in de bovenhoek achter de kansloze Emmeloord-doelman Niels Boomsma. Het contrast op de tribune was voelbaar en zichtbaar. Euforie bij Zuidwolde en terneergeslagenheid bij Emmeloord. Eenieder voelde, dat dit het beslissende moment was. Allicht trachtte Emmeloord de bakens nog te keren en kreeg ook kansen. Echter na 96 enerverende minuten (inclusief drinkpauze) floot de goed leidende scheidsrechter Van der Werf een einde aan deze enerverende wedstrijd. Ervenbos werd voor Zuidwolde uiteindelijk een sprookjesbos. Door deze uitslag handhaafde Zuidwolde zich in de 2e klasse.

Sterke start Zuidwolde

Zuidwolde wilde de wedstrijd kennelijk vroeg beslissen, want al in de 2e minuut kreeg Bas Hempen een goede kopbalkans na een assist van Frans Capellen. Zijn kopbal ging echter rakelings naast. Direct daarop leek Jeroen Sipma namens Emmeloord te scoren, maar doelman Jelmer Timmer voorkwam dit met een prima redding. In de 6e minuut leek Zuidwolde te scoren, maar de inzet van Frans Capellen trof net geen doel. Kort daarop kreeg Frans Capellen opnieuw een kans, maar ook deze inzet trof geen doel. In de 12e minuut leek Rik Beekman namens Emmeloord te scoren, maar Cedric Jansen kon nog net redding brengen.

Treffer Wouter van der Velden

Over en weer volgden er kansen. Het was te zien, dat dit voor beide teams een belangrijk duel was. Bij Emmeloord was de jongste speler in het veld de belangrijkste speler: Wouter van der Velden. Hij liep constant in de goede ruimtes en was voor Zuidwolde een lastpost, In de 29e minuut leek deze A-junior te scoren, maar doelman Jelmer Timmer kon bijtijds redding brengen. Nadat Mark van de Beld in de 33e minuut nog een sterke interceptie had op een inzet van Jeroen Sipma volgde er kort daarop een treffer. In de 38e minuut liep Wouter van der Velden goed weg van zijn directe tegenstander, waarna hij op maat bediend werd door een medespeler. Met een bekeken lob liet hij doelman Jelmer Timmer kansloos. Ruststand 1-0. Een lastige stand voor Zuidwolde.

Grote kans voor Frans Capellen

Al direct in de 2e helft leek geklungel in de achterhoede Zuidwolde op te breken. Met kunst- en vliegwerk werd een tweede tegentreffer voorkomen. Kort daarop kreeg Zuidwolde een levensgrote kans. Frans Capellen kwam vrij voor doelman Boomsma, die de inzet van Frans knap pareerde. Kort daarop kreeg Wouter van der Velden een kans namens Emmeloord, maar deze keer bleef een goal uit.

Strijd, passie en veel beleving

De spanning in de wedstrijd bleef 90 minuten te snijden. Geen enkel moment in deze wedstrijd verveelde. In de 55e minuut ging een kopbal van Martijn Spijkerman net over de goal van Emmeloord. Aan de andere kant van het veld leek Mark van de Beld bijna een eigen goal te maken. Zijn interceptie ging gelukkig net langs de goede kant van de paal. Jelmer Timmer was weer paraat op inzetten van Wouter van de Velden en Guido Vissers. Vervolgens kreeg Zuidwolde weer kansen via Frans Capellen en Bas Hempen. Gescoord werd er vooralsnog niet. In de 69e minuut volgde er - vanwege de warmte - een welverdiende drinkpauze.

Beide teams gaan vol gas

Na de drinkpauze ging Zuidwolde - noodgedwongen - steeds meer risico's nemen. In een mêlee van spelers knalde o.a. Frans Capellen in de 75e minuut in perspectiefvolle positie op de benen van verdedigers van Emmeloord. Aan de andere kant moest doelman Jelmer Timmer in de 80e minuut handelend optreden bij een inzet van Rik Beekman. De krachten verdwenen zo langzamerhand uit de lichamen van alle spelers en Zuidwolde leek af te stevenen op een nederlaag en tevens gedirigeerd te worden naar het spelen van degradatiewedstrijden.

Het wonder van Ervenbos

Echter andermaal toonde Zuidwolde over bijzonder mentale overlevingskrachten te beschikken. In de 88e minuut leek er eerst hands gemaakt te worden in het strafschopgebied van Emmeloord, maar ging de wedstrijd verder. In de vervolgsituatie belande de bal op de rechterflank bij Frans Capellen. Diens voorzet belandde bij de tweede paal bij Mathijs Steenbergen, waarna zijn kopbal doel trof (1-1). Dit was het beslissende moment in de wedstrijd. In nog 8 enerverende minuten kregen beide teams nog kansen, maar de eindstand bleef 1-1. Zuidwolde blijft in de 2e klasse. Wat een enerverende wedstrijd.

Opstelling Zuidwolde: Jelmer Timmer, Jerry Dekker, Stefan Liezen, Cedric Jansen (Wessel Buning), Steven Berghuis, Mark v.d. Beld, Mathijs Steenbergen, Martijn Spijkerman (Joris de Roo), Leon Schoemaker, Bas Hempen, Frans Capellen.

Man v.d. wedstrijd: Mathijs Steenbergen