Geschreven op 02 oktober 2016 door Egbert Buning

Dwingeloo 1 - Zuidwolde 1 = 0-4 (0-2)

Sterk collectief wint van pover Dwingeloo

Zuidwolde heeft zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt tegen Dwingeloo. Vorige week tegen Dedemsvaart dienden zich de voortekenen al aan en vandaag kwam dan de echte ommekeer.

Het was even wennen/zoeken bij aankomst op sportcomplex De Hulsebosch; het oude parkeerterrein heeft plaats gemaakt voor een brede school. Ook het pupillenveldje waar vanaf de ballen altijd zo mooi op de geparkeerde auto’s ploften, is niet meer. Gelukkig bevindt zich het hoofdveld nog op dezelfde plaats. Ook de kantine van Dwingel zit nog steeds achter de baander.

Zuidwolde startte de wedstrijd met een licht overwicht, maar dat is eigenlijk gewoonte en zegt op zich weinig over de afloop. In de 7e minuut slalomde Stef door de verdediging van Dwingeloo, maar hij schoot recht op de keeper. In de 13e minuut deed Jarmo hetzelfde over rechts, maar dat leverde slechts een corner op. In de 15e minuut was het spel op de wagen; Peter ging alleen op de keeper af, maar werd onterecht afgevlagd. Een minuut later hetzelfde, nu Koert, weer een vlagsignaal, maar de scheids liet doorspelen. Koert, de onverzettelijke, de onverschrokkene, de man die het meeste incasseert en ook het meeste uitdeelt, maakte beheerst de 0-1. Vervolgens ging de scheids naar de grensrechter, maakte een praatje en wees naar de middenstip; goal!

Het lek was boven bij Zuidwolde! De ene aanval was nog mooier dan de andere. In de 23e minuut tikte Stef knap de 0-2 tegen de touwen na een voorzet van de fantastisch spelende Peter Nijboer. Eigenlijk doe ik daarmee anderen te kort, want iedereen speelde goed; Jarmo snelde steeds langs zijn man, de verdediging stond als een huis. Steven stoomde weer ouderwets langs de zijlijn, Iedereen werkte zich een slag in de rondte. In de 29e minuut een mooie afdraaiende voorzet van Ruben Kroezen, maar Stef kopte net over de kruising. In de 39e minuut nog een mooie voorzet van Koert die helaas gemist werd door Peter en Stef.  In de 40e minuut het eerste wapenfeit van Dwingeloo. Uit hun eerste corner werd knap ingekopt, maar Jarno reageerde in een reflex en tikte de bal uit zijn doel. Ruststand derhalve 0-2.

Na de rust het bekende tafereel van de ploeg die achter staat; Dwingeloo, met 4 spelers die vorig jaar nog in de A’s zaten, zette wel wat aan richting het doel van Zuidwolde, maar kon toch niet echt potten breken. Na een stief kwartiertje nam Zuidwolde het initiatief geleidelijk aan weer over. Er was vervolgens een overtreding op Steven Berghuis en Stefan Liezen nam de vrije bal. De bal smoorde in de muur en Stef tikte de rebound in het zijnet. In de 58e minuut schoot Koen op de paal en het daaropvolgende schot werd door een speler van Dwingeloo op de lijn weggewerkt. In de 60e minuut meldde Pluvius zich. Dwingeloo begon harder te voetballen en Jarmo had een wond aan zijn wenkbrauw nadat hij andermaal zijn man voorbij ging op de vleugel. Door de blessurebehandeling bij de dug out speelde Zuidwolde ca 5 minuten met 10 man. In de 63e minuut was er een vrije trap van Koen op links, maar de bal wapperde net voorbij de tweede paal. In de 67e minuut weer een vrije trap na een overtreding op Koert. Opnieuw Stefan, maar de bal werd via de muur tot corner gewerkt. Dat had gevolgen; de keeper tikte de indraaiende bal van Koen knap weg, maar vervolgens maakte een speler van Dwingeloo hands, strafschop. Koen schoof hem beheerst laag in de linkerhoek, 0-3. In de 72e minuut nog een mooie voorzet cq schot van Jarmo net voorbij keeper èn paal. Dwingeloo kon het allemaal niet meer bijsloffen en maakte nogal wat overtredingen. De verder goed leidende scheids Kremer wilde echter geen geel geven. In de 82e minuut werd de aangeslagen Jarmo gewisseld voor Robin Steenbergen. Diens eerste balcontact was zijn specialiteit, een keiharde kopbal à la Gullit in de EK-finale van ’88. 0-4 dus, ook de einstand. Nog één vermeldenswaardig feit. In de 88e minuut was er een mooi opgezette een-twee door Koen, buitenkantje voet, maar helaas wilde de keeper van Dwingeloo niet meewerken aan dit feest.

Opstelling: Jarno Bruins Slot, Mathijs Steenbergen, Mark van de Beld, Steven Berghuis, Stefan Liezen, Koen Romme, Koert Bouman, Peter Nijboer (75’ Bastin Steenbergen), Ruben Kroezen, Stef Raben en Jarmo de Jonge (82’ Robin Steenbergen).