AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

Anno 1970/1980

V.V. Zuidwolde  1970  -  1980 – uit de persoonlijke archieven van Rein Hoorn 
Om de clubhistorie uit de jaren 1970 -1980 beter in beeld te krijgen mochten we gebruik maken van het persoonlijk archief van onze clubicoon Rein Hoorn. Daarvoor onze hartelijke dank.
 
De v.v. Zuidwolde bestond op 2 september 1972 25 jaar. Onderstaand een foto van het toenmalige bestuur, dat min of meer tevens een overgangsbeeld gaf van oud naar nieuw.
 

Enerzijds zien we aldaar een oud bestuurslid – erelid dhr.Dikkenberg -  die al vanaf de oprichtingsdatum ( 2 september 1947) actief betrokken was bij de club en anderzijds nieuwe bestuursleden (w.o. toenmalig voorzitter Gradus Broens) die het nieuwe elan in de club gestalte gaven. Al met al een memorabele foto uit het bestaan van de v.v. Zuidwolde.

 

 
Wij herkennen op deze foto v.l.n.r.
 
Geert Vrielink, Rein Hoorn, Jan Bruins, Tinus Spijkerman, Gradus Broens, Bé Huls,
Roelof Bruins, de heer J.M.Dikkenberg, Jochem Zoer, Ab van ’t Zand
 
Kort nadien – t.w. op zondag  5 september 1972 – speelde Zuidwolde 1 een uitwedstrijd op het oude sportveld te Balkbrug tegen de plaatselijke club. Kennelijk had Zuidwolde toen nog het 25-jarig jubileumfeest in de benen, want Zuidwolde ging die dag met 2-1 kopje onder tegen Balkbrug. Onderstaand een krantenverslag (Meppeler Courant)  en foto van deze wedstrijd. Geen goede, maar wel een spijkerhard duel vertellen de historische gegevens uit deze wedstrijd. Zoals te doen gebruikelijk wilde geen der teams deze derby verliezen.
Naast het verliezen van deze wedstrijd kreeg Zuidwolde-speler J.Spijkerman ook nog een veldverwijzing. Het beeld van het niet willen verliezen en de hardheid van het duel kreeg verder nog gestalte doordat de Balkbrug-doelman nog vervoerd moest worden naar een Zwols ziekenhuis, vanwege een flinke gat in zijn tong……?!.
 
Onderstaand het krantenverslag en foto.
We zien op deze foto in ieder geval Rein Hoorn. Rein Hoorn speelde meer dan 16 jaar in het 1e elftal van Zuidwolde en was daarnaast bestuurslid alsmede ook meerdere jaren trainer van  Zuidwolde 1.
 

 
Seizoen 1972 - 1973
 
Zuidwolde wist zich in het seizoen 1971/1972 na een spannend competitieslot nog net te handhaven in de 1e klasse Afdeling Zwolle.
In het seizoen 1972-1973 was trainer Douwe Knoop voor het 2e jaar trainer van v.v. Zuidwolde. Uit bijgevoegde krantenknipsel en elftalfoto blikte toenmalig secretaris en later één van de nestors van de vereniging Jan Bruins vooruit op het nieuwe seizoen.
Ondanks het vertrek van de gebroeders Hoorn naar de v.v. Staphorst verwachtte men met de komst van MSC-er T. Runhard en doelman Chris Kleine van VVAK een beter resultaat te boeken.
Onderstaand de elftalfoto aan het begin van het seizoen 1972-1973
 

 
Achterste rij/staand: Bart Morsink (grensrechter), Henk Dekker, Bertus Bakker,  Jan Bakker, Henk Bruins, Henk van der Hof.
Voorste rij/gehurkt: Henk Hoekman, Roelof Prins, Rein Hoorn (aanvoerder), Chris Kleine, Lefert van ’t Zand, Attie Vrielink.
Uit diezelfde periode hebben we nog enkele aktiefoto’s. welke we verkregen uit de persoonlijke archieven van Attie Vrielink. Ook daarvoor onze hartelijke dank. Attie Vrielink was indertijd centrale verdediger en ging daardoor menigmaal kopduels aan, zoals we op deze foto’s mogen zien.
Wat dat betreft hebben Ronald en Arno Vrielink (zonen van Attie en Anneke Vrielink en vele jaren nadien eerste elftalspelers) deze eigenschap bepaald niet van een vreemde.
 
Ook nog op één van deze foto’s nog een impressie te zien van de vroeger Z-side van v.v. Zuidwolde, waarbij de toeschouwers schuinsgewijze tegen de talud (de Bulte – naast de tribune) staan gestaffeld.
 

 
 
PERIODE 1973 T/M 1976
Over deze periode is vooralsnog weinig bekend. Gedurende deze 3 seizoenen werd de v.v. Zuidwolde getraind door Meppeler Jacob Botter. Deze bleek in Zuidwolde een goede leerschool te hebben want in latere jaren had hij grote successen bij o.a. DOS Kampen, alwaar hij – voor zover ons bekend – als trainer kampioen van Nederland bij de amaterus is geweest. In latere jaren stond hij o.a. aan de basis van successen bij HODO. Samen met zijn jongere broer André Botter was hij indertijd toch wel een boegbeeld binnen de voetbalclub Zuidwolde.
Uit die periode valt verder te vertellen, dat op 1 juni 1974 de supportersvereniging van de v.v. Zuidwolde werd opgericht. Een uiterst actieve club, die diverse activiteiten ontplooide.t.w.:

  •  Scorebord d.d. 24-8-1974
  •  Blinde Pool d.d. 17-6-1974 ( start w.s. m.i.v. het seizoen 1974-1975)
  •  Tribune d.d. 16-03-1975

Seizoen 1976 t/m 1977
Na 3 seizoenen Jacob Botter nam vervolgens Rein Hoorn gedurende 2 seizoenen het trainersstokje over. Onderstaand een krantenartikel (Meppeler Courant) + Elftalfoto  voorafgaande aan het seizoen 1976- 1977. Ook in deze periode handhaafde Zuidwolde zich in de 1e klasse afdeling Zwolle.
Onderstaand het Elftalfoto voorafgaande aan het seizoen 1976-1977
 


Achterst rij/staand: Rein Hoorn (trainer), Jan Emmink, Freek Klooster, Henk Dekker, Klaas de Jonge, Lefert van ’t Zand, Jan Hut (verzorger)
Voorste rij/gehurkt: Henk de Lange, Gerrit Rijstenberg, Arie Westenberg, Jan Schra, Thoman Venemann, Jan Wever.
 
Seizoen 1977 – 1978
Voorafgaande aan het seizoen 1977-1978 werd het toenmalige elftal op de foto gezet.
Memorabel op deze foto is verder op de achtergrond de toenmalige oude houten tribune. Memorabel omdat de v.v. Zuidwolde waarschijnlijk als enige club in de onderafdeling in Nederland de beschikking had over een tribune.
 

Op deze elftalfoto herkennen wij:
Achterste rij/staand: Jan Hut (verzorger), Willem Echten (grensrechter), Ton van Wijk (voorzitter), Arie Westenberg, Jan Emmink, Bert Holwerda, Klaas de Jonge, Henk Bouwkamp, Jaap Zoer, Rein Hoorn (trainer)
Voorste rij/gehurkt: Bart Krikken, Freek Klooster, Jan Wever, Leo Laturake, Lefert van ’t Zand, Wim Rozema, André Botter, Egbert Wever
 
Seizoen 1978 -1979
Nadat Rein Hoorn 2  seizoenen trainer was geweest besloot hij zelf de kicksen weer aan te trekken. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Opvallend was verder de aanwezigheid van de familie Hoorn in dit elftal. Met 4 man was men sterk vertegenwoordigd.
Voor zover bekend kwam Henk Hoorn dat seizoen weer terug na een verblijf in de jeugdselectie van PEC ZWOLLE. Indertijd werd hij nog gescout en gecontracteerd door toenmalig technisch directeur en voormalig Bondscoach Georg Kessler. Ditzelfde gold ook voor Egbert en Jan Wever.
Gedurende de seizoenen 1978-1979 en 1979-1980 was Wim Adema uit Dedemsvaart trainer bij de v.v. Zuidwolde. Anno 2009 bezoekt Wim Adema nog regelmatig wedstrijden van zijn oude club.
Onderstaande elftalfoto dateert voorafgaande aan het seizoen 1978-1979.
Op de achtergrond zien we nogmaals de oude houten tribune.


 
Op dit elftalfoto zien we:
Achterste rij/staand: Jan Hut (verzorger), Wim Adema (trainer), Jan van Spijker, Jan Wever, Jan Hoorn, Henk Bouwkamp, Jan Emmink, Bert Schipper, Gerard Vrielink en onze Rotterdamse voetbalvriend Harm Jan Teunissen.
Voorste rij/gehurkt: Appie Offerein, Rein Hoorn, Henk Hoorn, Jan Hoorn, Jan Terpstra, Lefert van ’t Zand en Egbert Wever.

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ