Geschreven op 13 oktober 2019 door Egbert Buning Sr.

Zuidwolde 1 – Drachten 1 = 3 - 5 (2 - 1)

Zuidwolde verliest van een goed voetballend Drachten

Zuidwolde heeft in een enerverende wedstrijd met 3-5 thuis verloren van VV Drachten. Of het terecht was is lastig te zeggen; Drachten combineerde wellicht beter, maar Zuidwolde had zeker net zoveel kansen. Door de blessure van Mathijs Steenbergen schoof aanvoerder Stefan Liezen een linie naar achteren. Hierdoor was er op het middenveld plaats voor Bastin Steenbergen. Hij beschaamde dit vertrouwen niet want al in de 6e minuut knalde hij via een mooie een-twee de 1-0 tegen de touwen. Hierna werd het spel van Zuidwolde wat eenzijdiger. Lange ballen op Frans Capellen die dan een voorzet gaf op Tom Buijtendorp. De laatste had echter niet zijn middag (zie ook laatste alinea). Hij miste helaas te veel kansen deze middag. Nou waren het allemaal geen opgelegde kansen, maar eentje had er wel in gemogen. Een keer werd hij licht getoucheerd in de 16, maar dit was geen reden voor scheidsrechter Keller om een strafschop toe te kennen. Drachten voetbalde ondanks achterstand beter en had via een mooie een-twee de kans op een schot, maar Joris de Roo gaf goede rugdekking. Een vrije trap van Drachten werd vervolgens door Martijn Spijkerman goed weggekopt uit de doelmond, echter in de voeten van een Drachten-speler. Het schot van Drachten ging gelukkig voor Zuidwolde hard langs het doel.

Zuidwolde ging hierna aanvallen via de linkerkant en via veel schijven kwam de bal uiteindelijk bij Sven Cazemier terecht die bekeken de 2-0 scoorde, weer in de linkerhoek. Hierna in de 41e minuut weer een solo van Frans vanaf de middellijn en hij gaf de bal verrassend op Tom, maar zoals vermeld, hem wilde het niet zo lukken deze middag. Vlak voor rust een waarschuwing van Drachten; een hard schot eindigde bovenop de deklat. Alsof dat nog niet voldoende was, verdedigde Zuidwolde even later nonchalant en risicovol uit en Drachten onderschepte de bal en maakte de 2-1. Zo werd er gerust met de opmerking dat Drachten al tweemaal (noodzakelijk) gewisseld had, alhoewel dat niet te zien was aan het spelbeeld.

In de tweede helft trapte Drachten af en dit leverde gelijk een corner op. Maar Sjors van der Weide pakte de bal stijlvol. De lange uittrappen van Sjors bereikten soms een speler van Zuidwolde, maar meestal was de bal er zo weer. Drachten was op dat moment de betere ploeg en maakte even later de 2-2 via een hard schot van Anton Vredevoort. Zuidwolde speelde eigenlijk een soort countervoetbal met lange ballen en snelle lopers. Tom kreeg zijn beste kans, maar tikte de bal over het doel. Met nog 20 minuten op de klok kreeg Drachten een vrije trap op iets van 22 m’ voor het doel. Djinn Keegstra maakte zijn tweede en mooiste van de dag, want hij krulde de bal stijlvol om de muur in de hoek, buiten bereik van de keeper. Zuidwolde wisselde hierna en gokte alles op alles. Drachten wist daar wel raad mee en even later was het zelfs 2-4 door Wilke Siderius. Toch rechtte Zuidwolde zijn rug en na een mooie dieptepass was het Nico Schulting die na een individuele akte de 3-4 maakte. Hierna verscheen Leon nog voor het doel, maar de bal werd net voor zijn neus weggewerkt. Martijn schoot vervolgens loeihard op doel, maar helaas net naast. Dik vijf minuten voor tijd kon Tom zijn frustraties niet de baas en schopte een speler van Drachten onderuit. Een terechte rode kaart was zijn deel. Zuidwolde wisselde nog een keer en gokte om met 10 man nog een punt binnen te slepen. Helaas maakte Drachten in blessuretijd via Jesse Goerree de 3-5.

Opstelling Zuidwolde: Sjors van der Weide, Bastin Steenbergen, Ralph Zantinge, Stefan Liezen, Mark van de Beld, Joris de Roo (87’ Dani van de Water), Sven Cazemier (73’ Leon Schoemaker), Frans Capellen, Martijn Spijkerman, Tom Buijtendorp en Nico Schulting.