EMMS - VV ZUIDWOLDE 1 (ZON.) = 3 - 0

Geschreven op 29 oktober 2023 door Frans Capellen

Opnieuw puntenverlies voor VV Zuidwolde in belangrijke wedstrijd tegen EMMS.

De wedstrijd begon aftastend, waarbij EMMS iets beter in het spel leek te zitten. EMMS wist elkaar iets beter te vinden, terwijl Zuidwolde vaak koos voor de lange bal en moeite had om de bal vast te houden. In de 15e minuut kwam er een gevaarlijk moment toen EMMS een crossbal vanaf links door het centrum stuurde. Hoewel er geen sprake was van buitenspel, miste de aanvaller van EMMS een belangrijke één op één kans, doordat de Zuidwolde-keeper Wesley met een goede voetreflex redde.

Het was de 17e minuut toen er voor het eerst gescoord werd. Na wat geklungel van Ralph Zantingh, kreeg Glenn ter Wielen de bal en gaf deze scherp voor bij de tweede paal. De aanvankelijke redding van keeper Wesley Steenbergen werd gevolgd door een scrimmage en een bal in de lucht, waarbij een speler van EMMS de bal uiteindelijk door de benen van Martijn Spijkerman in het doel kopte. 1-0 in het voordeel van EMMS.

In de 19e minuut toonde keeper Wesley Steenbergen opnieuw zijn klasse door een andere één op één kans van EMMS te stoppen. In de 20e minuut liet Steven Berghuis een goede actie zien over de linkerflank. Hij dribbelde langs zijn tegenstanders en legde de bal goed terug, maar Bas Hempen schoot met rechts over het doel.

Zuidwolde leek na de 1-0 achterstand meer in de wedstrijd te komen. Ze begonnen zich meer te roeren en kwamen meer en beter aan voetballen toe. In de 28e minuut ontstond er na een goede opbouw vanuit het midden een kans voor Ralph Zantingh, maar de inzet ging helaas over.

Een minuut later was er opnieuw een goede kans voor Zuidwolde. Na een balverovering door Mathijs Steenbergen, stuurde Mark van de Beld de bal met een goede lange pass naar Joris de Roo. De Roo controleerde de lastige bal knap, maar zijn harde schot eindigde aan de verkeerde kant van de paal.

Zuidwolde werd geleidelijk sterker gedurende de eerste helft. EMMS kreeg enkele grote kansen, terwijl Zuidwolde vooral kleinere kansen creëerde. In de 37e minuut kreeg Zuidwolde een vrije bal, die kort werd genomen maar deze werd niet omgezet in een voorzet. Dit resulteerde in balverlies. EMMS maakte gebruik van de snelle counter, maar de aanvaller van EMMS kon het schot niet voldoende kracht geven, waardoor keeper Steenbergen redding kon brengen.

In de 39e minuut volgde een goede aanval van Zuidwolde. De bal werd rondgespeeld en uiteindelijk kreeg Joris de Roo de kans om te schieten, maar zijn inzet ging voorlangs. Net voordat het rustsignaal klonk ontsnapte Zuidwolde aan een penalty. Verdediger Ralph Zantingh dekte verkeerd, waardoor een aanvaller van EMMS richting het doel kon dribbelen. Keeper Steenbergen maakte opnieuw een belangrijke één op één redding. In de rebound stond de aanvaller. In een poging om de bal te pakken nam keeper Steenbergen de aanvaller mee.  Waar het een penalty leek besloot de scheidsrechter deze niet te geven. Zuidwolde komt goed weg.

In de rust vond er een wissel plaats voor Zuidwolde, waarbij Dani van de Water werd vervangen door Bram Klein. Zuidwolde begon de tweede helft goed en probeerde voetballend kansen te creëren. Maar na 10 minuten in de tweede komt EMMS voor het eerst met een aanval op de helft van Zuidwolde. Na een matige voorzet van EMMS kan Mathijs Steenbergen de bal niet juist wegwerken. Een bal vanuit de lucht wordt handig meegenomen door de aanvaller van EMMS die handig de 2-0 maakt.

Het spelbeeld in de tweede helft bleef grotendeels hetzelfde als in de eerste helft. Zuidwolde probeerde voetballend tot kansen te komen, terwijl EMMS gevaarlijk was vanuit de counter. Zuidwolde kreeg enkele kleine kansen, terwijl EMMS enkele grote kansen creëerde.

In de 68e minuut kreeg Zuidwolde een uitgelezen kans om terug te komen in de wedstrijd. Na een goede opbouw via Mathijs Steenbergen werd Steven Berghuis vrij voor de keeper gezet, maar zijn inzet werd via de voet van de EMMS-keeper tot corner verwerkt. De daaropvolgende corner leverde niets op.

In de 73e minuut zette Zuidwolde opnieuw aan. Na een aantal voorzetten en corners ontstonden er kansen, maar de schoten werden geblokt of misten richting en snelheid. EMMS scoorde vervolgens een prachtige 3-0 via een counter, waarbij de bal vanaf 40 meter over de kansloze keeper Steenbergen werd gelobd.

Zuidwolde gaf niet op en bleef proberen maar het ontbrak aan een heel erg belangrijk onderdeel in voetbal: Doelpunten. In de laatste minuten kwam EMMS nog een aantal maal gevaarlijk voor de goal van Steenbergen maar de keeper van Zuidwolde redde een aantal maal goed.

De wedstrijd eindigt met een opmerkelijk sportief moment. In de 90e minuut speelt EMMS de bal naar voren. Waar het buitenspel lijkt en Zuidwolde grensrechter Spijkerman vlagt, besluit de goed leidende scheidsrechter Eijkelkamp, uit het Achterhoekse Vorden(!), om door te laten spelen. In een poging de bal te pakken neemt keeper Steenbergen de speler van EMMS mee en ontvangt een rode kaart. Met bijna tegenzin besluit de scheidsrechter toch het gesprek aan te gaan met grensrechter Spijkerman. In het nette gesprek geven beiden hun kijk op de situatie waarbij de scheidsrechter bij zijn keuze lijkt te blijven. Totdat trainer Erik Hein van EMMS zicht mengt in het gesprek en aangeeft dat het inderdaad buitenspel was. Een bijzonder mooi moment in deze verder sportieve wedstrijd. De rode kaart wordt teruggedraaid maar keeper Steenbergen stond al onder de douche. Spelers van Zuidwolde haasten zich naar de kleedkamer om keeper Steenbergen terug naar het veld te halen. In de 95e minuut, een 3-0 stand en deze situatie besluit de scheidsrechter dat het mooi is geweest.  Zo kreeg de wedstrijd een bijzonder sportief eind waarbij een groot compliment voor EMMS in het bijzonder voor trainer Hein, op zijn plek is.

Zuidwolde verliest met 3-0 maar kan terugkijken op een wedstrijd waarin veel kansen zijn gecreëerd. Volgende week speelt Zuidwolde een thuiswedstrijd tegen Emmeloord.