Geschreven op 12 mei 2022 door .

Drachten - Zuidwolde = 3-1 (2-1)

Zuidwolde verliest degradatieduel

Donkere wolken pakken zich samen boven de VV Zuidwolde. De neerwaartse spiraal waarin Zuidwolde zich momenteel bevindt, kon ook tegen de VV Drachten niet doorbroken worden. In een weinig verheffende vertoning op een klein kunstgras bijveld naast het imposante stadion van het roemruchte VV Drachten toonde Zuidwolde wel werklust. Het vertoonde spel tegen de 100 jarige jubilaris gaf echter weinig reden tot vreugde.

De KNVB blijft soms onnavolgbaar; geen voetbal op Hemelvaartsdag, wel een compleet programma 's avonds door de week. De openingsminuten van het duel waren voor de zwartwitten van Drachten. Na een dik kwartier konden de gasten uit Zuidwolde zich enigszins ontworstelen aan de druk en ging Joris de Roo mee naar voren. Hij gaf de bal op Sven Cazemier die vanaf rechts voor gaf op eenzame spits Tom Buijtendorp die zich vrij draaide en de 0-1 aantekende. Vanaf de aftrap maakte Drachten echter gelijk de 1-1. Enkele minuten later stond Zuidwolde zelfs achter (2-1). Er was daarna nog een corner voor Zuidwolde maar de aanval werd afgefloten vanwege hands van de gasten. Drachten was de eerste helft wel iets beter. Enkele mooi ingedraaide hoekschoppen door hen, maar Sjors van de Weide stond goed geposteerd. Net voor rust was er nog een vrije trap van Bas Hempen en Mathijs Steenbergen kopte op doel, maar van te grote afstand om het de keeper lastig te maken.

Tom Buijtendorp werd net voor de thee in de middencirkel ongenadig hard onderuit geschoffeld, maar de scheidsrechter durfde geen rood te trekken. Zelfs het thuispubliek beaamde dat het (donker)rood moest zijn. Maar goed, er werd gerust met gewoon 11 tegen 11.

De tweede helft startte met een verwacht offensief van de gasten. Zuidwolde deed zijn stinkende best, maar het leverde helaas weinig op. Drachten voetbalde wel gewoon mee en was ook soms knap gevaarlijk, maar keeper Sjors van der Weide verrichte enkele knappe reddingen. Vervolgens was er weer een overtreding op Tom Buijtendorp. De vrije trap leverde niets op. In een volgende aanval was er nog een mooie volley van Martijn Spijkerman, maar ook de keeper van Drachten liet zien wat hij kon en redde knap. Veelal ging de start van een nieuwe aanval over rechts via de snelle Vincent Hulst. Maar helaas kwam hij nauwelijks van de zijlijn af, wellicht was hij nog wat onwennig na zijn blessure.
Het duel kabbelde voort en had de typische kenmerken van een degradatiekraker; veel spanning, een bedenkelijk niveau en weinig vernuft. En van de roodzwarte zijde veel lange onnauwkeurige ballen die naar voren werden geramd.
Drachten maakte tussendoor uit een counter nog een doelpunt, maar vanwege buitenspel telde deze niet. Drachten verdedigde verder goed en blokte alles van de aanvallers van de roodzwarten. De laatste kans van Zuidwolde was voor Sven Cazemier maar zijn bekeken inzet krulde naast.
In blessuretijd ging een speler van Drachten alleen op de keeper af en besliste de wedstrijd, 3-1. Over en sluiten.

Opstelling; Sjors van der Weide, Mathijs Steenbergen, Ralph Zantinge, Sven Cazemier, Tom Buijtendorp, Joris de Roo, Bas Hempen (Sander Beuving), Nico Schulting, Bastin Steenbergen (Vincent Hulst), Martijn Spijkerman en Steven Berghuis.