AMATEURVOETBAL SINDS 2 SEPTEMBER 1947

Geschreven op 05 april 2019 door Lennard van Veen

Zuidwolde 4 – Beilen 5 = 5-4 (4-2)

Zuidwolde 4 – Beilen 5 = 5-4 (4-2)

 

Zuidwolde 4: Cupfighters! The Road to Woltingeslag.....?

Het was in september toen, na bekendmaking van de selectie van Zuidwolde 4, we eerst mochten aantreden voor een paar zogeheten bekerpotjes. Door de leiding was gedacht, dat een paar oefenwedstrijden voorafgaand aan de competitie dit elftal goed zouden doen. De Schwung na de promotie van vorig jaar zou dan vanzelf komen, werd gedacht. Bekervoetbal wordt van vroeger uit door de meesten gezien als, laten we het maar gewoon opschrijven, noodzakelijk kwaad.

Echter Zuidwolde 4 leek ook dit seizoen weer behept met een surplus aan kwaliteit, wat resulteerde in klinkende cijfers tegen respectievelijk Pesse 3 (11-3) en Hoogeveen 3 (7-3). Wat opvalt, is het enorme scorend vermogen van dit elftal. Ook het aantal tegendoelpunten viel hier al op. Maar zoals een Amsterdamse Catalaan ooit al eens zei: 'Als je er 1 meer maakt als de tegenstander........'. Vervolgens volgde er nog een laatste uitwedstrijd in de poule van 4 tegen Ruinen 3. Vooraf heerst er bij dit elftal, met een mix van vooral vaders met kinderen en jonge 'zaterdagavond-doorzakkers', het gevoel van als we winnen dan kost ons dit een vrij weekend zonder voetbal. Ruinen 3 kon immers ook nog door na hun pouleresultaten. Mocht het erop aankomen, dan kon er maar zo sprake zijn van een gegund goed eindresultaat aan deze sympathieke burenclub. Echter de wedstrijd ontrolde zich in een ware titanenstrijd. In een wedstrijd waarin de Zuidwoldiger doelman nog een strafschop moest veroorzaken kreeg '4' het lastig. Ruinen bleek een geduchte tegenstander welke heel goed partij gaf. En dit bracht toch spirit in de mannen. Zo maar zich gewonnen geven, waren zij niet gewend. Twee magistrale Messiaanse vrije trappen van Erwin Linthorst trokken dan toch de zege over de streep, 3-4 en doooooor in de beker!

Hierop bleek SVV'04 de volgende tegenstander, uit Schoonebeek, van nature bekendstaand als immer lengte in de ploeg gekoppeld aan een enorme mate van stugheid. Maar met opnieuw frisse tegenzin werd ook deze horde zowaar genomen in een hele degelijke wedstrijd volgens de annalen. Gerald Kreuze excelleerde deze morgen en scoorde een heuse hattrick. Eindstand 1-3. Weer geen vrij weekend.

Inmiddels bereikte onze ploeg het bericht, dat de bekerfinale dit jaar wordt georganiseerd door JVZ. Dit betekent, dat op zaterdag 1 juni maar liefst 80 wedstrijden zullen worden gespeeld op sportpark Woltingeslag in Zuidwolde. Veelal jeugdwedstrijden, maar ook de seniorenteams zullen op deze dag, bij het bereiken van de finale hun opwachting mogen maken. Dit betekent, dat in de gelederen van VV Zuidwolde 4 het nu begint te leven, dat bij doorgaan in de beker, deze dag ook voor hen lonkt.

De volgende ronde werd Asser Boys geloot. Het bekerprogramma leeft binnen de groep. Te meer, omdat de resultaten in de competitie niet opnieuw lijken te resulteren in een tastbare prijs. Asser Boys staat bovenaan, ongeslagen, in de andere vierde klasse. Dit is dus een tegenstander van formaat, wat ook blijkt in de wedstrijd. Vooraf wordt dan ook besloten om te kiezen voor een defensieve strategie om met de snelheid van onze eigen voorwaartsen te gokken op een counter. Dit lijkt zowaar te lukken, want het vierde komt op voorsprong, terwijl Assen de bovenliggende partij is. Dit blijkt echter van korte duur, want Assen maakt via een van richting veranderde bal de gelijkmaker 1-1. Na rust echter slaagt deze strategie opnieuw; Assen is de betere ploeg en maakt het spel, maar wij maken de 2-1. Daarna ontvouwt de wedstrijd zich in een ware 'bekerkraker'. Er gaan eerst twee spelers voor 10 minuten naar de kant, één van elke partij, waaronder doelman Lennard van Veen, wegens misdragingen. Ook Jarno de Vries moet het veld verlaten na een overtreding. Erwin Fieten wordt omgeturnd tot keeper, maar hij kan deze overtime situatie ook niet beteugelen. Asser Boys scoort de 2-2. Met hangen en wurgen en kansen over en weer wordt de reguliere speeltijd beëindigd. De trouwe en goed leidende scheidsrechter J.W. Echten besluit tot direct nemen van strafschoppen. Niet volgens het veelbesproken ABBA-principe. Nee, om en om. In een ware apotheose, echt passend bij bekervoetbal, ontspon zich deze strafschoppenserie op het hoofdveld van Woltingeslag.

Sander Bruins maakte de eerste, koelbloedig. Vervolgens stuurt Asser Boys de Zuidwoldiger keeper naar de verkeerde hoek 3-3. Gerald Kreuze neemt zijn verantwoordelijkheid en maakt de tweede, uiterst gedecideerd. Lennard van Veen komt dichtbij de tweede van Assen, maar komt net tekort. 4-4. Het toegesnelde, steeds met meer toenemende publiek. kreeg inmiddels ook lucht van deze mogelijk historische reeks.  Henri Reinders maakte de Zuidwoldiger derde. Hoera. Asser Boys weet zijn gelijkmakende strafschop gestopt door Van Veen, 5-4. Live beelden worden gemaakt en geraadpleegd voor dit verslag. Hierop werd de vierde penaltynemer wat schamper genoemd: Pruntel. Maar ook Vincent maakt de vierde penalty onberispelijk. Assen liep zenuwachtig naar de stip. Deze keeper pakte er al eens één, dus zenuwen maakten plaats voor koelbloedigheid. Van Veen komt ook dichtbij de vierde van Assen. 6-5. Erwin Linthorst mocht het afmaken en hij bleek Mister Cool. Zuidwolde 4 schakelt een stiekem beter Asser Boys uit in de beker.

Wat toen volgde, blijkt nu al historisch. Volwassen mannen omhelsden elkaar en in de kleedkamer komen de verhalen. Niemand van al die jaren aan voetbalervaring in deze kleedkamer kwam ooit zo ver in de beker. Deze volwassen kerels, waarvan er vele neigen naar de middelbare leeftijd, brachten in een ver verleden de glorietijd van Zuidwolde 1. De rand van de eerste klasse werd door hun verkend middels historische kampioenschappen voor de vereniging en ook bekerhectiek, play offs en beslissingswedstrijden. Er gaan zelfs verhalen over een speler die tegen Ajax mocht oefenen en daar iemand van het grote Ajax door de benen speelde. Ons geheime wapen speelde zelfs nog Champions League en een heuse 'badjasbekerfinale' in de Kuip. Zij allen spraken hun euforie en ongeloof uit over dit bekersucces in het amateurvoetbal. Ze beloofden daar plechtig hun verzoeken tot weekendjes vrij ondergeschikt te maken aan de volgende bekerdatum. Vier zou dan aantreden in de sterkst mogelijke opstelling!

Elke week werd de voetbalapp van de KNVB nauwlettend in de gaten gehouden. De ploegen die er nog 'in' zaten werden gemonsterd. Plots bleek er nieuws. De speeldatum was bekend, ook het programma was bekend. Wij stonden er niet bij. Ongeloof. Wat was er aan de hand? Had nog niet elke ploeg zijn vorige ronde wedstrijd gespeeld, wellicht? Nee, wij waren vrijgeloot. Een mazzeltje. Welk onvermijdelijk leidde tot plaatsing bij 'de laatste acht'. Er werd gegniffeld, 1 juni lonkte. Zou het dan echt?

Tot plotsklaps, het waren weken later, we toch werden ingedeeld. Niks laatste '8'. Een wedstrijd van de laatste 16 overgebleven ploegen. Beilen 5 was geloot. Ze werden meteen de maat genomen. Op de bijgaande spelersfoto's in de voetbalapp werd gezocht naar oude koppen van bekende cracks van weleer of (hopelijk niet, dan wel niet te veel jonge gezichtjes). Weinig bekenden zo bleek, Beilen is niet ver en we troffen elkaar in de historie al vaak. Dan hun niveau, ook vierde klasse. Daarin werd de derde plaats bezet. Netjes. Al hun uitslagen worden bekeken en besproken, van wie gewonnen, van wie verloren. Wat is hun doelsaldo? Oei, 67 goals voor maar liefst. Conclusie 31 maart D-Day!

Vrijdagavond wordt de selectie traditioneel bekend gemaakt per Zuidwolde 4 app. Spanning. Iedereen wil meedoen, maar.....we hebben een (te) grote selectie. Bij de leiders slechts één afmelding. De keeper is geblesseerd en niet in staat. Dit resulteert in 19 beschikbare spelers. Niemand wil dit missen. Er wordt (zoals gebruikelijk) gevraagd naar wie graag een zondag vrij wil? Dit is te doen gebruikelijk in een lager elftal met overtal. Schoorvoetend meldt zich slechts een enkeling af. Iedereen voelt, bij niet geheel op je top zijn, kun je niet mee in dit geweld. Het komt er nu op aan. Stefan Klein al vaker succesvol stand-in keeper is bereid gevonden de keeperhandschoenen aan te trekken.

Zondag 31 maart. Er wordt in de kantine, bij het bakkie vooraf, gepolst bij de tegenstander. Het blijkt, dat Beilen zo ver is gekomen mede door een zogeheten bye. Zij waren een ronde verder gekomen zonder te spelen, twee zelfs. Feit blijft dat ze al 67 goals hebben gemaakt. Ook op het veld wordt hun de maat genomen door stiekem te gluren tijdens de warming up. Het lijkt een zware ploeg (onder de shirts), sommigen lijken zelfs op de motor te zijn gekomen.

Opstelling: Stefan Klein op goal, Ai, laatste man Jarno de Vries valt in de warming up uit en wordt vlagger. Albert wordt laatste man, mannetjesputter Martin Dekker stopperspil. Patrick Kuiper is teruggekeerd en speelt links in de zone. Vincent Pruntel is gelegenheidsrechtsback met aanvallende intenties. Ons middenveld staat met Erwin Linthorst louter in de cirkel. De creativiteit van het spel moet komen van linker- en rechtermiddenvelders Sjaak Pronk en Sander Bruins. Voorin mag Gerald Kreuze meedoen van het eerste en hij mag samen met rechtsvoor, de creatieve senior Henri Reinders, spits Silvano ‘the Viking’ Wildeboer bedienen. Ook de bank is sterk met ‘marathonman’ Roel Haar, Dennis ‘crosspass’ Meester en Felix ‘Leitner’ van der Weide. Gerben Kreuze neemt de coaching op zich, want wegens gezondheidsredenen is hij er vandaag in het veld zelf niet bij. Eelke van Eijk is in gedachten bij ons na zijn bezoek aan het Emmer ziekenhuisvorige week. Wij wensen hem veel beterschap toe vanuit 4. Rust kregen Wilco ‘cultheld’ Beuving en Erwin Fieten voor hun zaterdagavondbeslommeringen.

De Aftrap. 4 begint nerveus. Je ziet de spanning in de balcontacten. Splijtende pass van Beilen, meteen de eerste kans, goal? Nee, op de lat. Zuidwolde is gewaarschuwd. Andere kant 1-0. Hoppa. Niet veel later een punter van een speler van Beilen, de motorrijder. 1-1. Zuidwolde 2-1, Beilen schuttert 3-1. Is het al gespeeld? Nee, Beilen maakt 3-2 (die spits is goed). Na 26 minuten is het al 4-2 voor Zuidwolde. Lucht. De wissels voor de tweede helft worden doorgesproken door de technische staf. In de rust wordt tactisch gewisseld. Patrick Kuiper en Henri Reinders worden gespaard voor een eventuele ‘forcing’ die moet worden doorgevoerd aan het einde van de wedstrijd. Dennis Meester en Felix van der Weide maken hun opwachting. Roel blijft zitten. Zijn tijd komt weldra. Zuidwolde maakt 5-2, maar het voetbal is slordig, de linies te ver uit elkaar. De vermoeidheid slaat toe. Albert wordt uit voorzorg gewisseld na veelvuldig grijpen naar zijn bovenbeen. Roel maakt zijn opwachting. Er wordt geschoven in de opstelling. Beilen maakt 5-3 en later 5-4. Zuidwolde wankelt, er is paniekvoetbal. Het massaal toegestroomde, veelal vrouwelijk en jeugdig, publiek kan niet geloven wat zich hier voltrekt. Er was geen vuiltje aan de lucht en nu maken ook zij kennis met een aloude voetbalwet. Als je zelf niet scoort heeft de tegenpartij kans. Beilen krijgt een goede kans op 5-5, maar laat dit na en de uitstekend leidende Jan Willem Echten fluit, eindelijk, voor het eind en krijgt zelfs de complimenten van Beilen voor zijn uitstekende leiding.

….Dus terug in de kleedkamer heerst er euforie.  Er wordt op schouders geslagen onder eerst gemompel: ‘we zitten bij de laatste acht”, later gevolgd door luider gejuich: Kwartfinale! Er is bier in de kleedkamer, welverdiend. Er wordt geproost. Iedereen wordt besproken, situaties herbeleefd uit de wedstrijd. De supporters spreken bij een volgende uitbeurt al over het inhuren van een bus. Een voor één druppelen de spelers het terras van de kantine op. Ietwat verdoofd wordt gevraagd naar uitslagen. Wie zit er nog in en wie vallen er af als mogelijke tegenstander? Maar er blijkt nog niets bekend, dus is er voer voor speculatie. Later die dag zijn er wel uitslagen, wordt er gekeken naar de volgende datum en worden alle verloven voor deze datum ingetrokken, maar dit is niet nodig hoor. Iedereen wil er bij zijn en er kan verder worden gedroomd over the road to Woltingeslag. Ons eigen terrein, het zou toch wat zijn…..

Voormalig coach Jan Spijkerman verdiend nog even te worden genoemd, want hij is het die dit sprookje moet missen, al is hij altijd één van de eersten die even informeert hoe het is gegaan. Jan zette de welverdiende stap naar het tweede elftal. Hij liet dit team los na jarenlange coaching, waarschijnlijk wetende dat hij ons genoeg heeft geleerd. Deze zegereeks is natuurlijk ook mede zijn verdienste…

De kwartfinale wordt op paasmaandag 22 april gespeeld, uit tegen Rolder Boys 3. Komt allen. Er wordt gesproken over een busreis. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij het bestuur

Zoeken

Hoofdsponsor

VVZ - Webshop

JVZ